Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Polyamoreus: ben jij het? Hoe ga je er mee om?

Polyamoreus: ben jij het? Hoe ga je er mee om?

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Polygamie, polyamorie en polyamoreus zijn. Termen die veel mensen even achter de oren doen krabben. Want wat is dat nou precies? En hoe ga je er het beste mee om? In dit artikel geven we je uitleg over het verschil tussen polygamie en polyamorie, wat het precies inhoudt en hoe je er het beste mee om kunt gaan wanneer je er mee te maken krijgt.

Verschil polygamie en polyamorie

“Monogamie bestaat niet en is slechts een keuze die de moderne maatschappij als ‘normaal zijnde’ heeft geaccepteerd. Je vindt een partner en blijft daar trouw aan. Het druist tegen je natuur in.”
Het is een opvatting die je onder polyamoreuze mensen nog wel eens zult horen. Ergens zit er zeker een kern van waarheid in. Want waarom zou je het je hele leven bij één partner houden, terwijl je misschien wel voor meerdere mensen tegelijkertijd liefde kunt voelen?Dat is polyamorie. Liefde kunnen ervaren voor meerdere mensen.

In een relatie waarbij beide partners polyamoreus zijn is er ruimte voor een (liefdes)relatie met anderen dan de eigen partner waarbij seksueel contact geaccepteerd wordt. Er komt dus geen vreemdgaan aan te pas. Beide partners weten dat de partner liefde- of lustgevoelens kan ontwikkelen voor een ander en bieden de partner de ruimte om daarin te ontdekken en te ervaren.

Polygamie gaat daarin nog een stap verder en houdt in dat er sprake is van een huwelijk waarbij één persoon tegelijkertijd gehuwd is met twee of meer personen. In de westerse maatschappij komt dit (vrijwel) niet voor, maar in sommige plekken van de wereld is dit maatschappelijk gewoon geaccepteerd.

Voor veel mensen is polyamorie een erg spannend idee en willen ze graag ontdekken of dit bij hun past. Om je een beetje wegwijs te maken in het wereldje hebben we een aantal sites voor je op een rijtje gezet waar je polyamoreuze mensen op kunt vinden. Om onderzoek te doen, maar ook om misschien wel de volgende stappen te gaan zetten als jullie beiden denken dat jullie er klaar voor zijn.

Polyamorie datingsites


RegioSwingers

Regioswingers.nl is een ideale website voor mensen die nog in de ontdekkingsfase van polyamorie zitten. Je vindt hier mannen, vrouwen en stellen die net als jij interesse hebben in (seks)contact buiten de huidige relatie of stellen die op zoek zijn naar partnerruil. Je bepaalt helemaal zelf de mate waarin je actief bent op de site. Ga eens een gesprek aan met een stel wat al verder is dan jullie of spreek af met een leuk koppel als jullie toe zijn aan de volgende stap. Het leggen van contact is dankzij de ingebouwde chatfunctie zo gebeurd en mochten jullie zelf wat verlegen zijn kun je middels een knipoog laten weten dat je geïnteresseerd bent zodat de andere partij de vervolgstap kan zetten.

Bezoek RegioSwingers

SDC Swingers Date Club

SDC is meer dan een online datingsite voor polyamoreuze mensen. SDC is een community waar doorgewinterde swingers samenkomen met mensen die pas net tot de ontdekking zijn gekomen dat het idee van polyamoreus zijn best wel spannend is. De eerste 7 dagen kun je je middels een proefabonnement uitstekend oriënteren op de website zodat je na een week de knoop door kunt hakken: dit is niets voor ons of dit valt juist helemaal in ons straatje. SDC beperkt zich niet alleen tot Nederland, maar is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk met miljoenen leden. Waar jullie dan ook op zoek naar zijn; je vindt het op SDC!

Bezoek SDC Swingers Date Club

SF.dating SecretFlirt

Hoewel je op deze website voornamelijk mensen tegenkomt die zonder toestemming van hun partner ingeschreven staan, kun je hier wellicht toch geschikte polyamoureuze partners tegenkomen. Over het algemeen zijn leden op SF.dating open-minded en delen ze de mindset die bij polyamorie past.

Bezoek SF.dating SecretFlirt

Hoe ga je om met Polyamorie?

Vooral mannen vinden het idee van polyamoreus zijn reuze interessant. ‘Lekker seksen met wie ik wil en waar ik wil’, is daarbij de voornaamste gedachte. Toch blijkt de werkelijkheid een stuk anders te liggen en zeg zoiets ook absoluut niet tegen een polyamoreus stel, want vaak doet deze uitspraak een polyamoreuze relatie veel te kort.

In tegenstelling tot veel open relaties zoals we die vandaag de dag kennen gaat het bij polyamorie vooral ook om liefde. Seks is een aspect wat hier logischerwijs bij komt kijken, maar het is niet het hoofddoel zoals dat bij een open relatie van vandaag de dag wél vaak het geval is.

En dat is het moeilijkste van polyamorie, vooral ook voor de mannen die in eerste instantie denken voornamelijk buiten de deur te kunnen snoepen. Poyamoreus zijn werkt immers ook de andere kant op: jouw vrouw of vriendin mag óók buiten de deur snoepen en bovendien komt hier bij polyamorie dus ook nog eens liefde bij kijken.

Kun je dat ‘handelen’? Dat je vrouw of vriendin verliefd kan zijn op een ander. Misschien zelfs wel een relatie begint met diegene naast jullie eigen relatie. Dat ze vaker van huis is en je bij voorbaat al weet dat ze bij ‘die ander’ zit.

Vertrouwen en jaloezie zijn sleutelwoorden als het om polyamoreus zijn gaat. Je moet beiden voldoende vertrouwen in elkaar hebben als jullie een polyamoreuze relatie willen beginnen. Jaloezie is de grootste veroorzaker van problemen bij stellen die een polyamoreus leven leven. Misschien niet direct, maar vroeg of laat kun je je als man of vrouw achtergesteld voelen ten opzichte van ‘de ander’ waar je partner een relatie mee onderhoudt.

Een ander sleutelwoord bij polyamoreus zijn is praten en blijven communiceren. Praat je niet, dan gaat het zeker weten fout. Het is echt su-per-be-lang-rijk dat je je gevoelens en emoties kenbaar maakt aan je partner. Als het goed is, is het besluit voor een polyamoreuze relatie vanuit jullie beiden gekomen. Jullie hebben er beiden mee ingestemd, maar het kan zijn dat je gevoel verandert gaandeweg. Daar is op zich niet zoveel mis mee, zolang je het kenbaar maakt tenminste.

Veel mensen die een polyamoreus leven leiden zijn behoorlijk open-minded. Ze bekijken het leven wat objectiever en beseffen dat je niemand kunt claimen of bezitten. De ander is net zo goed een individu als jijzelf en vanuit daar mag en kan de ander zijn of haar eigen keuzes maken. Dit betekent niet dat alles zonder meer maar mag, maar het is toch net wat anders dan in de eerste week van de relatie zeggen: “vreemdgaan is een no-go en ik snij je zaakje er af als je het doet…”.

Leven en laten leven, dat is toch wel het motto onder polyamoreuze mensen. Mochten jij en je partner je hierin kunnen vinden (plus in al het bovenstaande) dan zou je kunnen beginnen aan je ontdekkingsreis op regioswingers.nl of op sdc.com. Het zijn en blijven ideale websites om samen met gelijkgestemden te ontdekken waar jullie grenzen liggen als (polyamoreus) stel.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies