40% van alle senioren is bang om slachtoffer te worden van datingfraude. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de Fraudehelpdesk. 7% van alle ouderen geeft aan wel eens te maken te hebben met datingfraude.
In het onderzoek werd onder andere onderzocht hoe 50 plussers omgaan met datingfraude en werd er gepeild hoe senioren denken over datingfraude en het voorkomen hier van. Veel ouderen zijn het er over eens dat slachtoffers van datingfraude naïef zijn, maar 1 op de 3 is ook van mening dat slachtoffers niets valt te verwijten.
Opvallend is dat ongeveer de helft van alle ondervraagden aangeeft dat ze vinden dat datingsites meer moeten doen om fraudeurs te weren van hun datingsite, door bijvoorbeeld betere identiteitscontroles uit te voeren.
Datingfraude
Bij datingfraude worden, vaak ouderen, aan het lijntje gehouden door oplichters die vaak werkzaam zijn vanuit Afrika of Oost Europa. Deze fraudeurs proberen hun slachtoffer op slinkse wijze geld af te troggelen door slachtoffers verliefd te maken en geld te laten overschrijven.
In 2015 werden slachtoffers die zich meldden bij de Fraudehelpdesk nog voor gemiddeld €17,500 opgelicht. Naast de financiële schade, ervaren slachtoffers vaak ook emotionele gevolgen van datingfraude