Je bent al een tijdje aan het daten en jullie hebben een echte klik. Jullie hebben al veel leuke dates gehad en het worden er steeds meer. Zelf zie je er wel toekomst in en je ziet je date als een blijvertje. Nu rijst de vraag natuurlijk: denkt hij of zij daar net zo over? Het kan moeilijk zijn om hier duidelijkheid over te krijgen. Want wanneer heb je nu een relatie en wanneer niet? We leggen het je uit in onderstaand artikel!
Meer dan een date? Wanneer is het een relatie?
Wanneer gaat het daten over in een relatie? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. De eerste aanwijzing is natuurlijk dat je na een paar dates niet bent afgehaakt. Je krijgt bij elke nieuwe date weer kriebels in je buik en je wilt hem of haar steeds vaker zien. Misschien heb je de datingapp al verwijderd van je telefoon of het abonnement op de datingsite al opgezegd. De behoefte om nog om je heen te kijken is er niet meer. Stiekem begin je het gevoel te krijgen dat dit wel eens de partner kan zijn waar je jezelf voor een langere tijd mee samen ziet. Het is tijd voor de volgende stap.
Gezoend en nu?
Het is het punt waarop je bij jezelf na moet gaan wat je eigen gevoelens zijn en dat je erover moet praten. Je bent helemaal hoteldebotel en je denkt de hele dag aan de ander. Na een tijd te hebben gedate met elkaar worden je gevoelens steeds sterker. Je wilt het liefst de hele dag bij elkaar zijn. Dit is natuurlijk een heel goed teken maar wat nu?
Sta er even bij stil wat voor invloed het zou hebben als je er de “stempel” relatie op zou plakken. Hoe voelt dit voor jou? Dit kan je veel vertellen over je eigen gevoelens en over hoe jij er in staat.
Krijg je hier een wat minder goed gevoel bij, dan kan dit bijvoorbeeld betekenen dat het allemaal iets te snel gaat. Word je van deze gedachten juist heel erg blij? Dan ken je elkaar waarschijnlijk goed genoeg voor de volgende stap. Misschien tijd om ‘hét gesprek’ aan te gaan?
Het komt vanzelf!
Het moment om het samen over jullie relatiestatus te hebben komt vaak vanzelf. Je gaat heel veel met elkaar om, je kijkt niet meer om je heen en je date geen anderen meer. Je betrapt jezelf er af en toe op dat je naar de ander verwijst als je vriend of vriendin. Gedraagt je partner zich op een gelijke manier, dan is dit de tijd om de status van jullie relatie aan te snijden.
Het ouderwetse verkering vragen wordt in deze tijd niet heel veel meer gedaan. Maar toch komt er een punt waarop jullie samen besluiten om wel of niet samen verder te gaan. Dit hoeft helemaal geen zwaar gesprek te worden of moeilijk te zijn. Je kunt heel makkelijk beginnen met vragen hoe je partner het vind gaan tussen jullie. Dan komt het gesprek vanzelf op gang en krijg je de duidelijkheid die je wenst.
Wacht hier niet al te lang mee. Het niet weten waar het daten heen gaat zorgt voor spanning. Wanneer je duidelijkheid vraagt valt deze spanning weg en kun je het gelukzalige gevoel van verliefdheid eindelijk echt toelaten. Het is een goede bevestiging van je gevoelens en biedt een goede gelegenheid om je relatie uit te laten groeien tot iets moois.
Wanneer kun je spreken van een relatie?
Wanneer spreek je van houden van en niet alleen meer van verliefdheid? Verliefdheid is de kriebel in je buik, de spanning van het elkaar weer zien. Na een tijdje verandert dit in een warm geborgen gevoel. Het blijvende gevoel. Dit wilt overigens niet zeggen dat na een hele tijd bij elkaar zijn de verliefdheid helemaal vervaagd.
Verliefdheid en liefde gaan samen al neemt de verliefdheid soms af. Wat je overhoudt is de liefde voor elkaar. Maar is dit voldoende voor een goede relatie?
Vaak is het moeilijk te beoordelen of je een goede relatie hebt. Een relatie kan plezier en energie geven maar soms kan het ook energie kosten. Voel je je gelukkig als jullie samen zijn? Kun je hem of haar niet missen? Ben je echt verbonden met elkaar? Wanneer er geen sprake is van liefde dan praat je eerder over een vriendschap. Dan heb je een vriend. Iemand waar je het bed mee deelt of gewoon iemand die je zekerheid biedt. Je spreekt dan niet over een partner waar je lief en leed mee deelt. Iemand bij wie je ook nog wilt zijn als het allemaal even niet zo goed gaat.
Natuurlijk is geen enkele relatie perfect. Er zijn altijd dingen die goed gaan en die beter kunnen. Uiteindelijk is het een optelsom en moet je jezelf afvragen of met alle goede en slechte kanten van de relatie dit toch de persoon is waar je bij wilt blijven.
Wat belangrijk is in een relatie, is voor iedereen verschillend. De perfecte relatie bestaat niet en ziet er voor iedereen anders uit. Het belangrijkste is dat je oprecht voor elkaar kiest. Dat je je partner ook nog leuk vindt als het even wat minder gaat. En zelfs als je je partner even niet leuk vindt, je nog steeds er voor kiest bij diegene te blijven. Dan kun je spreken van een echte relatie.