It started with a kiss. Niet alleen de titel van een bekende plaat uit de jaren tachtig, maar ook een veelvoorkomende situatie. Want de kus is vaak het beginpunt van iets moois, iets liefdevols, iets waar de vonken vanaf spatten. Een kus op de mond is vaak een overduidelijk teken van liefde, maar wanneer je elders een kus krijgt, dan kan dat vraagtekens oproepen. Op je voorhoofd bijvoorbeeld. Wat betekent dat in hemelsnaam? In dit artikel geven we je het antwoord.
De kus & de liefde
Vanaf het moment dat we onze ogen voor het eerst openen krijgen we er mee te maken: de kus. Een aanraking van de lippen die onlosmakelijk verbonden zal zijn met de rest van ons leven. We gebruiken de kus niet alleen om andere mensen te begroeten of te feliciteren, maar ook om onze liefde voor een ander uit te drukken. De kus is namelijk een prachtig iets om zonder woorden aan je geliefde te vertellen dat je van hem of haar houdt en graag bij diegene wilt zijn. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er sprake moet zijn van een wederzijdse kus op de lippen. De lippen kunnen namelijk ook op een lichaamsdeel geplaatst worden. Op een been. Of op een buik. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat (dergelijke) zoenen ook gevoelens van lust op kunnen roepen. Seks wordt in veel gevallen afgetrapt met een kus.
Voordat dit artikel pikante wendingen aanneemt, gaan we even terug naar de kern: een kus op het voorhoofd. Dat lijkt in eerste instantie niet zo intiem te zijn. Het voorhoofd was al niet bepaald een erogene zone en ook zeker geen expliciet punt om via een kus een aantal warme gevoelens bij de ander te deponeren. Toch kan een kus op het voorhoofd wel degelijk een dieperliggende betekenis hebben en een enorme uitdrukking van liefde zijn.
Een kus op je voorhoofd
Een kus op het voorhoofd wordt door veel mensen als romantisch beschouwd. Krijg je een kus op je voorhoofd van de ander, dan wilt dat zeggen dat de gever van de kus gevoelens voor je koestert. Diepe gevoelens welteverstaan. Je leest het goed: een kus op je voorhoofd is niet zomaar een smakkerd, maar een teken van èchte liefde. Door je een kus op het voorhoofd te geven wilt de ander je laten zien dat hij of zij je beschermheer of beschermvrouwe wilt zijn, je niet meer kwijt wilt en met heel het hart van je houdt.
Zucht. Het bovenstaande zou zomaar een passage kunnen zijn uit een willekeurig sprookjesboek. Het zou zwaar naïef zijn om te beweren dat elke kus op het voorhoofd één van de bovenstaande betekenissen draagt. Dat wordt namelijk bepaald door zowel degene die de kus geeft als degene die de kus ontvangt. Het kan voorkomen dat de gever van de kus slechts een zoentje uit wilt delen en de ander liever niet op de mond kust vanwege knoflookredenen. Of dat deze kus ingezet wordt om de ander troost te bieden tijdens een moeilijk moment. Zoveel redenen, zoveel kusjes.
Er is daarom ook niet echt een bepaalde betekenis toe te kennen aan de kus op het voorhoofd. In relaties is een dergelijke kus vaak vanzelfsprekend en hebben koppels er hun eigen betekenis aan gegeven. Er wordt niet meer stilgestaan bij deze kus, omdat er in het algemeen sprake is van bescherming, affectie en genegenheid. Krijg je er eentje en mocht het je binnen (of buiten) de relatie onduidelijk zijn waarom, dan kan het nooit kwaad om de gever eens recht in de ogen aan te kijken en te vragen waarom hij of zij nou juist die kus gegeven heeft. Vaak kom je dan meteen achter de intenties en de betekenis.
Wie het kleine niet eert…
In de tijd waarin we leven hechten we steeds meer waarde aan groot, groter, grootst en keren we kleine dingen vaak de rug toe. Zoals al vele malen eerder gebleken is, zijn het de kleine dingen die vaak het verschil maken. Zo ook een kus op het voorhoofd. Het beste advies wat we je kunnen geven is om je geliefde eens wat vaker zo’n kus te geven, in plaats van materiële zaken die met geld aanschaft moeten worden.
Stel van tevoren wel vast welke betekenis je aan de kus op het voorhoofd geeft en schroom zeker niet om deze met degene van wie je houdt te delen. Geef het een bijzondere lading mee en wees niet te zuinig met het aantal seconden dat je je lippen op het voorhoofd van je partner plant. Zeker weten dat deze vorm van affectie tonen bij jouw partner in de mentale categorie “waardering” geplaatst wordt.
Kus meer!
Over het algemeen geldt dat hoe meer er gezoend wordt in een relatie, hoe gelukkiger beide partners zijn met elkaar. We gebruiken de kus ook om bevestiging te ontvangen dat alles nog goed zit in een relatie. Wanneer je je partner een kus wilt geven en deze draait zijn of haar hoofd weg, dan is dat vaak een overduidelijk teken dat er iets niet pluis is. Een kus is naast een teken van liefde dus ook een soort van middel om informatie te verkrijgen. Zit wat in hè? Denk maar eens terug aan het moment waarop je iemand zoende en je vervolgens tot de conclusie kwam dat je geen brood in deze potentiële partner zag. Bijvoorbeeld door het ontbreken van gevoelens of het zogenaamde vuurwerk.
Tot slot kunnen we zeggen dat in het huidige tijdperk – waarin liefde veelal plaats lijkt te maken voor haat en nijd – kusjes absoluut wat meer aan elkaar gegeven mogen worden. Dat is wellicht niet het Ei van Columbus, maar elk kusje (wat voor kus dan ook) maakt de wereld weer een stukje mooier. In ieder geval die van jou en je (kus)partner, al is het maar voor eventjes.