Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Kan een time-out verstandig zijn voor je relatie?

Kan een time-out verstandig zijn voor je relatie?

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Wanneer je in je relatie steeds vaker te maken hebt met ruzies, discussies en andere onprettige zaken, dan ga je je op een gegeven moment achter je oren krabben. Je gaat jezelf afvragen of het niet beter is er een vette punt achter te zetten en of je niet beter af bent zonder je partner. Voor het daadwerkelijk tot een einde komt, is er ook nog zoiets als een tussenstation. En dat is een time-out. Een moment van bezinning om even alles op een rijtje zetten, zonder meteen de relatie te verbreken. Is dat verstandig? Je komt erachter in dit artikel.


Wanneer liefde pijn gaat doen

In films, boeken en muziek wordt een relatie vaak omschreven als een sprookje. Iets prachtigs waar alleen maar goeds uit voortkomt. In de praktijk lijkt dat – met name in het begin van de relatie – ook de realiteit te zijn. Lijkt, want als de werkelijkheid uithaalt, dan kan dat hard aankomen. En die werkelijkheid laat zien dat er ook minder leuke kanten aan een relatie zijn. Aspecten die pijn doen. Ons verdrietig maken. En er misschien zelfs wel voor zorgen dat we achtervolgd worden door de zwarte hond die depressie heet. Liefde kan pijn doen en ons raken in de diepste kern van onze ziel. En hoewel dat nooit de bedoeling kan zijn van liefde tussen twee mensen, gebeurt het toch vaker dan we denken.


Als verzoening niet meer lukt

Pijn in liefde uit zich vaak in de vorm van ruzies of discussies, die in de meeste gevallen lijken te ontstaan door iets kleinzieligs. Zoals rondslingerende kleding en de daaruit voortvloeiende irritaties. Of een slecht humeur door een klein maar vervelend voorval, dat door de partner direct als een persoonlijke aanval gezien wordt. Dat goede communicatie in dergelijke gevallen vaak volledig ontbreekt, wilt ook niet bepaald meehelpen.

Op veel ruzies en discussies volgt na een korte wervelstorm van emotie een (innige) verzoening. Men zegt sorry, vergeeft elkaar en probeert lering te trekken uit wat voorgevallen is om het een volgende keer anders aan te pakken. Soms lukt dat gewoonweg niet meer en is men aan het trappelen als een dolle om het hoofd boven water te houden.

Ben je op dat punt beland, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt de relatie verbreken, je kunt doorgaan op dezelfde voet totdat de spreekwoordelijke bom barst (want dat doet hij vroeg of laat altijd) of je kunt proberen je relatie te redden. Bij dat laatste wordt er vaak gedacht aan een time-out als oplossing, waarbij met de partner afgesproken wordt even afstand te nemen van elkaar om de gedachten te kunnen ordenen. Maar is dat wel zo slim? Laten we het eens onder de loep nemen.


Alles op een rijtje zetten

Als je even afstand neemt van je partner en bijvoorbeeld minimaal contact hebt, dan zul je (als het goed is) gedurende die periode ook geen heftige ruzies meer ervaren. Je geeft jezelf rust en dat zal ervoor zorgen dat de storm die door je gedachten raast gaat liggen. Die opklaring zorgt er vervolgens voor dat je rustig na kunt denken over de ontstane situatie.

Zodoende kun je mogelijkerwijs tot nieuwe inzichten komen of de oorsprong van het probleem blootleggen. Het probleem oplossen zul je echter altijd samen met je partner moeten doen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je partner de gehele situatie met andere ogen bekijkt en een ander probleem aanwijst als de oorzaak. Om de relatie een goed vervolg te geven zal dit in ieder geval moeten leiden tot een constructieve discussie, waarbij men zowel praat als luistert.

Maak je tijdens je time-out geen gebruik van de ruimte om de oorzaak van het probleem te achterhalen, dan zal het probleem sowieso voort blijven bestaan en zul je na de time-out vaak ervaren dat er verder wordt gegaan op dezelfde voet. Op deze manier heeft de time-out dus absoluut geen zin gehad.


Ontwijken van het probleem

Wordt de time-out gebruikt als een ontwijking van het probleem, dan leidt dat zelden tot prettige situaties. Zeker wanneer de time-out gezien wordt als een tijdelijke vrijheid waarin men denkt dat het niet uitmaakt wat men doet. Alsof men een vrijkaartje heeft gekregen om te doen en laten wat hij of zij wilt. Denk aan gemeenschap met anderen of tot diep in de nacht gaan, om vervolgens straalbezopen te gaan slapen. Vaak worden er dan dingen gedaan waar men achteraf spijt van krijgt. Het feit dat het allemaal al niet lekker meer liep, heeft dan vaak een versterkend effect op het destructieve gedrag dat vertoond wordt.

Vanzelfsprekend is dit een echte killer voor een relatie en zul je de rekening gepresenteerd krijgen tijdens het gesprek met je partner na de time-out. Want dat gesprek is – in veel gevallen – onvermijdelijk. Helemaal zuur is het dan als je erachter bent gekomen dat je je partner eigenlijk ontzettend mist.

Een dergelijke situatie zoals in de vorige alinea omschreven wordt, kan al gauw ontstaan door het ontbreken van afspraken waaraan men zich dient te houden tijdens de time-out. Wanneer er geen afspraken gemaakt worden, dan kan het voor beide partners onduidelijk zijn waar de grenzen liggen en wanneer men contact dient te hebben met elkaar (bijvoorbeeld over het huishouden of de financiën). Dat kan vervolgens weer leiden tot onnodige discussies of ruzies, die een time-out volledig zinloos laten zijn.


Is een time-out zinvol?

Of een time-out verstandig is voor je relatie, zul je zelf moeten inschatten. Maak je duidelijke afspraken en neem je goed de tijd voor jezelf om na te denken, dan kan het absoluut zinvol zijn. In de periode dat er weinig contact is met de partner kun je tot het besef komen dat je je partner ontzettend mist en dat je niets liever wilt dan het redden van je relatie. Je kan echter ook tot de conclusie komen dat het geen zin meer heeft om door te gaan en de time-out het einde heeft betekend van je relatie.

Belangrijk om te onthouden is dat een time-out in eerste instantie niet de oplossing biedt voor het probleem. Deze blijft in bijna alle gevallen gewoon bestaan. Om die reden kan het wellicht beter zijn niet te kiezen voor een time-out, maar te beseffen dat de relatie op het spel staat en er actie ondernomen moet worden. Bijvoorbeeld door een derde bij de situatie te betrekken en/of professionele hulp te zoeken. Dat kan echter alleen wanneer beide partijen binnen de relatie vast hebben gesteld dat ze er alles aan willen doen om de relatie te redden. Al dan niet door toedoen van de genomen time-out.

Heb jij ervaring met een time-out en wil je deze met ons delen? Laat dan een reactie achter op dit artikel. Wij zijn altijd reuze benieuwd naar jouw ervaringen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies