Weet jij nog wanneer je je partner leerde kennen? De kans is groot dat er direct een klik was en de eerste gesprekken al soepel en natuurlijk verliepen. Het gevoel van zo’n plotselinge klik wordt voor veel mensen beschreven ‘alsof je elkaar al jaren kent’. Maar hoe ontstaat zo’n bijzondere chemie tussen twee mensen eigenlijk? Zowel de evolutie als psychologie geeft hier antwoord op.
1. Gedeelde interesses
Naast de wetenschappelijk onderlegde feiten wat betreft aantrekkingskracht waar later dit artikel meer over wordt verteld, zijn gemeenschappelijke interesses een boost voor de vorming van chemie in een relatie. Een voorliefde voor het muziekgenre Jazz is bijvoorbeeld een specifieke interesse wat voor een goede eerste klik kan zorgen. Wanneer beide partijen precies van die muziek houden en het ter spraken komt, zal er direct een bepaalde chemie ontstaan. Reden hiervan is dat overeenkomsten onbewust een veilig en geaccepteerd gevoel geven. Datzelfde geldt voor andere gedeelde interesses zoals kunst, films, reizen etc. Wanneer het meer dan alleen in interesse is, maar zelfs een gedeelde passie, wordt de klik nóg beter
Belangrijk in het vormingsproces
Gemeenschappelijke interesses zorgen niet alleen voor een eerste klik, maar is ook een belangrijk ingrediënt in het verdere verloop van een relatie. Je kunt immers, om maar even bij muziek te blijven, thuis samen muziek luisteren, nieuwe artiesten ontdekken, samen naar concerten enzovoorts. Gedeelde interesses zijn dus ten eerste belangrijk bij het vormingsproces van een klik en ten tweede ook voor het onderhouden van een chemie!
2. Open- en kwetsbaarheid sleutel tot soepele gesprekken
Wat je ongetwijfeld weleens hebt meegemaakt zijn gesprekken die plots, zonder reden zeer soepel verlopen. Velen beschrijven dit gevoel alsof je elkaar al jaren kent. De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoe die chemie precies werkt. De ‘klik’ en aantrekkingskracht verschilt namelijk per persoon. We vinden immers niet allemaal dezelfde personen aantrekkelijk.
Wat we wel zeker weten is dat het met sociaal-emotioneel niveau te maken heeft. Vaak ontstaat zo’n plotselinge klik, doordat de twee in kwestie (on)bewust ongeveer net zo open naar elkaar zijn. Openheid zorgt er namelijk voor, dat de ander merkt dat jij hem of haar vertrouwt. Vaak krijgt een open persoon, die zich kwetsbaar durft op te stellen, hetzelfde terug. Hierdoor leer je elkaar in razend tempo kennen. Onbewust pik je op deze manier op wat de verlangens, behoeften en gemissen van de ander zijn wat weer resulteert in een zeer gemakkelijk gesprek en dus een betere klik.
3. Fysieke aantrekkingskracht
De chemie die verder gaat dan alleen een vriendschappelijke klik is fysieke aantrekkingskracht en seksuele spanning. Evolutionair gezien zijn er bepaalde fysieke factoren die voor aantrekkingskracht zorgen. De ietwat bredere dijen en grotere borsten bij vrouwen wordt bijvoorbeeld over het algemeen als aantrekkelijk gezien en dat is geen toeval. De evolutie leert namelijk dat dit staat voor vruchtbaarheid. Deze fysieke kenmerken linken mannen onbewust en instinctief met voortplanting. Andersom geldt dat ook, mannen die wat groter zijn dan gemiddeld en meer spiermassa hebben, worden over het algemeen aantrekkelijker gevonden door vrouwen. In de natuur is dit handig. Van nature zorgen de mannetjes namelijk voor veiligheid en bescherming.
4. Symmetrie en aantrekkingskracht
Daarnaast is symmetrie ook een fysieke aantrekkingskracht wat in de hele natuur geldt! Zo blijkt het gezicht van George Clooney zo aantrekkelijk te zijn, omdat zijn ogen en wenkbrauwen zeer symmetrisch naast elkaar liggen.
Naast de uiterlijke kenmerken van aantrekkingskracht is het hierdoor ook gemakkelijker om naar elkaar te luisteren en elkaar de tijd te geven. Dat komt door het vrijkomen van de stofjes dopamine en serotonine in je hersenen. Je voelt je immers veel opgewekter als je naast je ‘crush’ zit dan wanneer je zomaar naast een willekeurige vriend zit.
Fysieke aantrekkingskracht brengt echter ook enkele gevaren met zich mee. Je kunt je namelijk onzeker gaan voelen over hoe de ander over jou denkt, zenuwachtig raken of juist te overmoedig worden. Chemie op gebied van liefde brengt dus meer gevaren met zich mee dan slechts een vriendschappelijke klik. Een high risk high reward gevalletje.
5. Ervaringen uit het verleden
Zoals eerder in dit artikel beschreven is open- en eerlijkheid de sleutel tot een goede band met elkaar. Wanneer je ervaringen uit het verleden bespreekbaar maakt is de kans groot dat de vertrouwensband groter wordt. Hoe minder je aan elkaar verbergt, hoe beter de chemie wordt. Dat klinkt makkelijk, maar natuurlijk gaat dat niet altijd vanzelfsprekend aangezien praten over gebeurtenissen uit het verleden gepaard kan gaan met hevige emoties. Juist door de stap te zetten om daar wel over te praten wordt de band met je partner alleen maar hechter. Je ziet elkaar zo namelijk op het rauwst en puurst. Als dat geaccepteerd wordt door de ander, zorgt dit voor extra vertrouwen en bijzondere band in een relatie.
Positieve en negatieve ervaringen
Niet alleen nare ervaringen uit het verleden kunnen voor een hechtere band zorgen. Ook positieve ervaringen zoals bijvoorbeeld reizen kunnen voor een extra klik zorgen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat gepassioneerd over iets vertellen een aantrekkingskracht heeft, al helemaal over iets wat de ander ook leuk vindt. Gedeelde passie zorgt voor opwekking en gezonde spanning wat goed is voor een relatie! Samen fantaseren en doelen stellen is een ander gegeven wat voor een betere chemie zorgt.
6. Humor
In een relatie hoor je het natuurlijk als allereerst leuk te hebben met elkaar! Belangrijk aspect daarin is humor. Naast dat (gemeenschappelijke) humor een aantrekkelijke eigenschap is relativeert en rationaliseert het ook. Praten over belangrijke persoonlijke kwesties is absoluut een belangrijk aspect in de vorming van een chemie, maar zaak is om hier niet in te verdrinken. Humor is een prachtige manier om lastige situaties te relativeren. Vaak wordt het als fijn ervaren wanneer er na een diep gesprek wat luchtiger gesproken wordt. Humor helpt hier ontzettend hierbij.
Zonder dat je het zou verwachten is humor dus niet alleen ‘simpel’ aantrekkelijk, maar heeft het ook belangrijkere functies in een relatie. Stel je maar eens een relatie zonder humor voor. Is dat mogelijk..?
Natuurlijk sta je niet direct stil bij de waarom-vraag als je overvallen wordt door een bijzondere klik met iemand. Het spannende opgewekte gevoel zal de overhand nemen en je zult al genoeg aan je hoofd hebben door de verliefdheid. Toch is het handig, vooral als het misloopt, om na te gaan wat er precies mis is gegaan. Grote kans dat het iets met een van de bovengenoemde aspecten te maken heeft.