Als er iets veel frustratie kan opleveren, dan is het wel geen reactie ontvangen op je berichtje of op je appje. Zeker wanneer je ziet dat de ontvanger wel degelijk je bericht gelezen heeft. Het uitblijven van een reactie kan diverse oorzaken hebben. In dit artikel nemen we die oorzaken onder de loep. Zo kun je jezelf geruststellen. Of je conclusies trekken natuurlijk!
- Maak je niet meteen druk: geen bericht, goed bericht?
- De ontvanger heeft je bericht niet ontvangen
- De ontvanger heeft het bericht wel ontvangen, maar nog niet gelezen
- De ontvanger heeft het bericht ontvangen en gelezen
- Geen reactie bij (online) daten
- Overvloed aan matches
- Hij of zij heeft geen interesse
- Hoe kom je erachter waarom iemand niet reageert?
Maak je niet meteen druk: geen bericht, goed bericht?
Voor de introverte mensen onder ons – die vaak een handje hebben van doemdenken – is het een ware verschrikking. Geen reactie krijgen op je berichtje of appje. Wanneer men geen reactie ontvangt op zijn of haar berichtje, dan kan dat aan het denken zetten. Vragen als “heb ik iets verkeerds gezegd?” of “vindt de ander mij (nog) wel leuk?” kunnen dan de kop op steken. Dat kan met onzekerheid te maken hebben. Of – zoals in de meeste gevallen – met een denkfout. En daarvan zijn er veel te benoemen.
Denkfouten
Google maar eens op het begrip “denkfouten”. Misschien dat je erachter komt dat je zelf ook regelmatig een van deze fouten maakt. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn, als je daarna de gemaakte denkfout herkent. Dat kan je namelijk een hoop stress of zorgen besparen. Vaak komt het allemaal wel op zijn pootjes terecht en had de ontvanger een plausibele verklaring om niet te reageren op je berichtje of appje.
Voor de mensen die zich na het lezen van het bovenstaande alsnog buitensporige zorgen maken na het uitblijven van een reactie; hierbij een aantal situaties en bijbehorende oorzaken waarom iemand niet reageert op je berichtje of appje.
De ontvanger heeft je bericht niet ontvangen
Eén van de meest logische verklaringen voor het uitblijven van een reactie is dat de ander je berichtje of appje simpelweg (nog) niet ontvangen heeft. Het kan voorkomen dat de ontvanger bijvoorbeeld even geen bereik met zijn smartphone heeft. Of dat Whatsapp een storing heeft.
Bij het sturen van een smsje is het moeilijk te controleren of iemand je bericht ontvangen heeft, tenzij je ontvangstbevestiging in hebt geschakeld natuurlijk. Bij applicaties als Whatsapp of Facebook Messenger is het eenvoudiger te achterhalen of de ontvanger je boodschap ontvangen heeft. Dat zie je namelijk aan het aantal vinkjes achter een bericht (Whatsapp) of aan de kleur van het icoontje achter het bericht (Facebook Messenger). Wanneer de ontvanger je bericht niet ontvangen heeft, is er dus nog geen reden voor paniek.
De ontvanger heeft het bericht wel ontvangen, maar nog niet gelezen
In het huidige tijdperk wordt verwacht dat – omdat men in veel gevallen altijd ‘verbonden’ is het met internet – er binnen afzienbare tijd gereageerd wordt op een bericht of boodschap. Of dat deze op zijn minst gelezen worden. Dat verwachtingen niet altijd stroken met de werkelijkheid, wijst de praktijk vaak uit. Soms heeft men het gewoon te druk om direct een bericht te lezen. Zeker in een werksituatie of wanneer men zich achter het stuur bevindt. Bericht dus ontvangen, maar nog niet gelezen? Houd er dan rekening mee dat de persoon in kwestie misschien niet in de gelegenheid is direct je bericht te lezen.
De ontvanger heeft het bericht ontvangen en gelezen
Oké, je ziet dat de ontvanger het bericht zowel ontvangen als gelezen heeft. Maar de reactie blijft uit. Nog altijd kan het zo zijn dat de ontvanger wel in de gelegenheid is je bericht te lezen, maar niet in de gelegenheid is om op je boodschap te reageren. Bijvoorbeeld door een meeting op het werk of een situatie waarin men per auto onderweg is naar een bepaalde bestemming.
In dat laatste geval is het overigens ook niet verstandig om het bericht te lezen, maar toch gebeurt dat in de praktijk nog steeds heel vaak.
Het kan ook voorkomen dat de ontvanger helemaal geen zin heeft om te reageren. Dat hoeft niet direct gerelateerd te zijn aan jou of je boodschap. Soms worden we namelijk overladen met boodschappen en zullen we selectief moeten zijn in waar we wel en niet (direct) op reageren. Anders worden we knettergek, toch? Geef de ontvanger de tijd om te reageren. Constante reminders sturen werkt vaak averechts.
Geen reactie bij (online) daten
De bovenstaande situaties zijn natuurlijk allemaal standaardsituaties en gaan met name over mensen die elkaar al kennen. Denk aan collega’s, familie of vrienden.
Het kan ook voorkomen dat je de ontvanger helemaal nog niet (goed) kent. Bijvoorbeeld in het geval dat je een interessant profiel bent tegengekomen op een online datingsite. Een lid waar je graag eens een praatje mee zou willen maken. Of in het geval dat je een match hebt gescoord op Tinder, met een schone dame of een knappe kerel. Of misschien heb je – lekker ouderwets – een telefoonnummer gescoord in de kroeg en heb je besloten om een berichtje te sturen als eerste contactmoment.
Dat kan resulteren in een reactie of juist geen reactie. In dat laatste geval zijn er ook weer verschillende oorzaken te benoemen voor het uitblijven van een reactie, los van de bovenstaande redenen natuurlijk. Want die gelden net zo goed in deze situatie.
Overvloed aan matches
Het kan natuurlijk zijn (zeker op een app als Tinder) dat de ander veel verschillende matches heeft gekregen, die op hun beurt allemaal een berichtje sturen. Je kan je voorstellen dat de inbox van diegene dan op zijn kop staat. De persoon in kwestie zal dan selectief moeten zijn (indien hij of zij niet op alle berichten wilt reageren).
In dit geval zal een reactie gegeven worden op degenen die het meeste aanspreken. Hoor je daar niet bij? Dan is het verstandig je openingszin eens onder de loep te nemen. Het is in online datingland namelijk heel belangrijk om je te onderscheiden van de rest. Zonder goede openingszin is de kans heel groot dat je geen reactie krijgt. En omdat tweede kansen bijna niet gegeven worden op het internet, is het raadzaam van je eerste schot je beste te maken.
Hij of zij heeft geen interesse
- Afstandelijk gedrag bij mannen: hoe ga je ermee om?
- Afstandelijk gedrag bij vrouwen oplossen? 5 tips
Een andere situatie is dat je – aanwezig zijnde in online datingland – iemand een berichtje stuurt zonder dat er sprake is van een match. Indien in dit geval een reactie uitblijft, dan kan het zijn dat de ander jou totaal niet ziet zitten.
Hoewel een beleefd persoon meestal nog wel kort en bondig aangeeft dat je niet zijn of haar type bent, zul je in het gros van de gevallen geen enkele reactie terugkrijgen. En hoewel dat misschien niet al te positief klinkt, is het een uiterst mooie gelegenheid om je zoektocht te vervolgen. De zoektocht naar iemand die maar al te graag reageert op jouw bericht(en).
In het geval dat je een nummer in de kroeg hebt gekregen, een berichtje hebt verstuurd en geen reactie terug hebt gekregen kan het zo zijn dat de persoon een bakkie teveel op had toen hij of zij het telefoonnummer aan je gaf. Bij nader inzien (en soms na een check op social media) blijk je toch minder leuk te zijn dan toen hij of zij die paar bier achter de kiezen had. Ook hier geldt dan weer: balen, maar genoeg andere vissen in de zee. Deze bleek het (helaas) niet te zijn en waarschijnlijk is dat maar beter ook. Anders had hij of zij immers wel direct gereageerd, toch?
Hoe kom je erachter waarom iemand niet reageert?
Er is maar één echt goede manier om erachter te komen waarom iemand niet reageert op je bericht of appje en dat is door ernaar te vragen.
Heb je – na de ontvanger de tijd te hebben gegeven te reageren – nog altijd niets ontvangen terwijl je ziet dat je bericht gelezen is? Dan mag je gerust de vraag stellen waarom je nog niets ontvangen hebt. Grote kans dat dit de ontvanger motiveert jou van een reactie te voorzien. Houdt er wel rekening mee dat dit bij de ontvanger ook irritatie op kan wekken.
Bellen
Krijg je na het stellen van de vraag alsnog (binnen een bepaalde tijd) geen antwoord? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Afhankelijk van de aard van de relatie met de ontvanger zou je dan kunnen proberen te bellen.
Neemt de ontvanger niet op, dan is het wellicht verstandig het even te laten rusten. Indien het gaat om goede vriendschappen, dan komt de ander er in de meeste gevallen vanzelf op terug. Denk je dat er sprake is van een noodsituatie, neem dan contact op met een naaste van de ontvanger om mogelijk te achterhalen wat er speelt.
Meerdere redenen
In het geval van online dating kunnen er – zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen – meerdere oorzaken te benoemen waarom de ontvanger niet reageert op jouw bericht. Je zou dan de vraag kunnen stellen waarom diegene niet reageert, maar vaak heeft dat geen zin. De verwachting is namelijk dat je geen antwoord zult krijgen op je vraag, aangezien het internet het toestaat communicatie te negeren wanneer we daar zin in hebben. Je hoeft iemand immers niet recht in de ogen aan te kijken en dan is iemand afwijzen opeens een stuk makkelijker.
Krijg je geen reactie in online datingland? Dan kun je je tijd en energie beter in een ander contact steken. Zoek verder en gij zult vinden!