Niet in elke relatie heb je helaas de luxe om elkaar dagelijks te zien. En wellicht zie je elkaar wel dagelijks, maar lijkt je relatie soms weinig meer dan elkaar ‘s ochtends een kus geven voordat je naar het werk gaat en ‘s avonds een serie kijken voordat je in slaapt valt. Weinig tijd voor elkaar hebben hoeft echter helemaal niet te betekenen dat je het niet heel erg leuk met elkaar kunt hebben. Hoe zorg je ervoor dat wanneer je weinig tijd voor elkaar, dat je relatie leuk en gezond blijft?
1. Weinig tijd hebben of maken?
Dit is misschien een gemene vraag, maar misschien wel de belangrijkste. Het kan heel goed zijn om hier voor jezelf bij stil te staan. Heb je echt te weinig tijd voor je geliefde, of máák je te weinig tijd?
Vaak is het zo dat wanneer je echt graag bij iemand wil zijn, dat je de tijd wel voor iemand vrij maakt. Is dat niet het geval kun je je afvragen of de relatie die je nu hebt, een gezonde relatie is en of jullie elkaar datgeen kunnen bieden waar jullie beiden behoefte aan hebben. Als dat op dit moment niet zo is, is het goed om erover na te denken of er iets zou zijn dat dit zou kunnen veranderen, of dat het beter zijn voor jullie allebei om de relatie te beëindigen.
In de praktijk kan het natuurlijk wel zo zijn dat jullie écht te weinig tijd voor elkaar hebben, omdat jullie hebben bijvoorbeeld compleet tegenovergestelde werkroosters hebben, of een langeafstandsrelatie hebben. Weinig tijd voor elkaar samen hebben wil echter niet zeggen dat jullie té weinig tijd voor elkaar hebben. Wel is het belangrijk dat jullie de relatie prioriteit maken, zodat de kwaliteit van jullie relatie zo goed is, dat op de momenten dat jullie bij elkaar zijn het ook helemaal goed zit.
2. Maak het bespreekbaar
Eén van de belangrijkste dingen voor een goede relatie is goede communicatie. Weet jouw partner dat jij vindt dat jullie weinig tijd voor elkaar hebben? En heeft jou partner hetzelfde gevoel? Het is heel belangrijk dat je blijft uitspreken waar je mee zit en wat je vervelend vindt. Zo voorkom je dat je je gevoelens opkropt en je uiteindelijk gefrustreerd gaat voelen en dit vervolgens op elkaar projecteert.
Als je dit dus nog niet gedaan hebt, kaart het dan aan bij je partner dat je het vervelend vindt dat jullie weinig tijd voor elkaar hebben. Het is daarbij belangrijk om geen verwijten naar elkaar te maken, maar het vooral bij jezelf te houden. Bespreek je gevoelens en wat jullie er volgens jou samen aan kunnen doen. Vraag ook hoe je partner hierover denkt en wat volgens hem of haar mogelijkheden zijn om eraan te werken.
3. Als je niet op één lijn zit
- Wanneer moet je je relatie verbreken? 11 redenen
- 5 kenmerken van een slechte relatie
- Relatietherapie; wat kan een relatietherapeut betekenen?
Als je partner helemaal niet het gevoel heeft dat jullie weinig tijd voor elkaar hebben, dan kan dit misschien frustrerend zijn voor jou om te horen. Kijk dan eerst wat het voor effect gehad heeft dat je dit uitgesproken heeft. Als dit iets is dat je voor het eerst uitspreekt dan heeft heeft de ander misschien logischerwijs even tijd nodig om erover na te denken. Dan is een eerste reactie van zijn of haar kant misschien niet wat je ervan verwachtte, maar komt hij of zij hier later wellicht op terug. Dan kunnen jullie samen kijken wat jullie eraan kunnen doen om de tijd die jullie met elkaar hebben te verbeteren.
Als jullie na een poos merken dat jullie beiden wel echt verschillende behoeften hebben in een relatie, dan kan het wellicht toch betekenen dat het voor jullie beter is om uit elkaar te gaan.
4. Blijf betrokken bij elkaars leven
Als je elkaar niet veel kunt zien, is het soms moeilijk om wel echt betrokken te blijven bij elkaars leven. Dit geeft je relatie echter wel veel diepgang en zorgt ervoor dat je elkaar echt goed leert kennen.
Probeer dus, ook al heb je niet veel tijd, te investeren in de betrokkenheid bij je partner. Dit kan je al doen door dagelijks een kwartiertje met elkaar te bellen, zodat je toch van elkaars leven op de hoogte blijft. Maar ook bijvoorbeeld door even een berichtje te sturen na dat sollicitatiegesprek, tentamen of iets anders wat momenteel speelt in het leven van je lief. Zo laat je elkaar weten dat je aan elkaar denkt en met de ander meeleeft, ook al kun je niet fysiek aanwezig zijn.
5. Leg jullie agenda’s naast elkaar
Het klinkt misschien suf, maar als je weinig tijd hebt en toch bij elkaar wilt zijn is het belangrijk om te plannen. Het is voor jullie nu minder makkelijk om spontaan af te spreken en daarom zul je iets meer vooruit moeten denken. Het kan bijvoorbeeld een oplossing zijn om een vaste avond in de week af te spreken als ‘jullie avond’. Dan kun je hier allebei rekening mee houden in je agenda en is het niet iedere week gedoe om een moment voor elkaar te vinden. Dit kan een hoop frustratie van beide kanten schelen.
Plan ook momenten dat jullie langere tijd bij elkaar kunnen zijn. Zorg dat je af en toe een weekend helemaal vrij houdt, zodat je echt even helemaal tijd hebt voor elkaar. Soms betekent dit misschien dat je dit ver van van te voren moet plannen, maar je zult zien dat deze momenten met elkaar jullie relatie wel echt goed doen.
6. Neem echt de tijd voor elkaar als jullie bij elkaar zijn
Soms is het op dit moment gewoon onmogelijk om elkaar veel en lang te zien. Als jullie beiden echter wel heel graag bij elkaar willen blijven is het des te belangrijker dat wanneer jullie wel tijd voor elkaar hebben, ook echt volledig aandacht voor elkaar hebben.
Leg je telefoon of tablet dus lekker aan de kant, zorg dat je deadlines af hebt en spreek ook niet iedere keer samen met vrienden of familie af, maar zorg ervoor dat jullie echt tijd met zijn tweeën hebben. Als jullie elkaar weinig zien kan het ook juist des te fantastischer zijn op de momenten dat jullie wel met zijn tweetjes zijn.
Probeer niets te forceren
Doe ook allebei echt moeite voor elkaar op de momenten dat jullie elkaar wel kunnen zien. Organiseer in het geheim een leuke date voor je partner, of kook een avondje uitgebreid voor de ander. Maak de momenten dat jullie bij elkaar kunnen zijn belangrijk, zodat het echt bijdraagt aan de kwaliteit van jullie relatie. Probeer aan de andere kant niet te forceren dat het leuk ‘moet’ zijn, maar luister vooral ook goed naar elkaar.
Als je partner een rotdag heeft gehad op werk, heeft hij of zij natuurlijk geen zin om volledig in de steigers uit eten te gaan, maar wil hij of zij natuurlijk niets liever dan een avondje met jou bankhangen. Probeer dit dan vooral niet alsnog af te dwingen, maar probeer dan juist voor elkaar klaar te staan. Dan zul je merken dat ook zulke momenten jullie juist dichter bij elkaar brengen.
7. Vergelijk jouw relatie niet met die van een ander
We hebben vaak de neiging om te gaan vergelijken met anderen, zo ook onze relaties. Dit kan er soms voor zorgen dat je je rotter voelt over je relatie dan dat eigenlijk nodig is. Probeer je daarom vooral om jullie relatie te richten en alleen te kijken naar hoe jij en je partner je over jullie relatie voelen.
Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat jullie allebei minder behoefte om elkaar veel te zien. En elkaar minder zien hoeft ook zeker niet te betekenen dat jullie relatie niet goed is. Wanneer jullie allebei nog wel heel erg je eigen leven leiden kan dit ook juist heel gezond zijn. Het houdt jullie relatie verrassend en spannend. Op de momenten dat je je elkaar ziet heb je altijd iets aan elkaar te vertellen en zo blijf je interessanter voor elkaar. Vergelijk jezelf hierin dus niet met stellen die elkaar de hele dag zien, maar richt je op waar jij behoefte aan hebt. Als je dan wel merkt dat dit voor jou niet genoeg is, dan is het natuurlijk wel belangrijk om dit te bespreken met je partner.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Ik voel me eenzaam in mijn relatie
- Kan een time-out verstandig zijn voor je relatie?
- Wat is een platonische relatie?
- Hoe kun je relatieproblemen oplossen?
- 10 grootste ergernissen in een relatie
- 5 kenmerken van een slechte relatie
- Ben ik nog gelukkig in mijn relatie?
- Relatietherapie; wat kan een relatietherapeut betekenen?