Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wat doe je als je ouders tegen je relatie zijn?

Wat doe je als je ouders tegen je relatie zijn?

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Wat als je smoorverliefd bent geworden op iemand terwij je ouders dit afkeuren? Het gebeurt regelmatig in een land met veel culturele diversiteit, zoals in Nederland. Vaak zijn religie, afkomst en leeftijdsverschil de grootste boosdoeners. Grote kans dat dat bij jou ook het geval is. Maar geen paniek. Schiet niet in de stress en ontdek in dit artikel hoe je er het beste mee om gaat.


Leeftijdsverschil

Het komt vaak voor dat leeftijdsverschil de boosdoener is van het tegenhouden van een relatie door je ouders. Begrijp dat je ouders altijd het beste met je voor willen en je in bescherming nemen, ook al is dat soms niet nodig. Maar in sommige gevallen wel. Zo is het voor te stellen en meer dan terecht dat als je bijvoorbeeld 14 bent en een vriend van 19 hebt, je ouders het verbieden. Jullie zitten dan in een compleet andere levensfase en in een compleet andere ontwikkeling. De kans is groot dat dit stuk gaat lopen door deze redenen.

Je ouders behoeden je voor mogelijke narigheid door zulke relaties tegen te gaan. Hoe pijnlijk het ook voor je kan zijn, soms moet je accepteren dat je ouders je in bescherming nemen. Zij hebben immers meer kennis en levenservaring.

Ga met je ouders in gesprek

Bij twijfelgevallen wat betreft leeftijd kun je het best met je ouders in gesprek. Bijvoorbeeld als jij 17 bent en hij 19. Bedenk goed wat je wil zeggen voordat je met je ouders gaat praten. Laat je emoties niet de overhand nemen. Als je dat wel doet zien je ouders dat mogelijk als instabiliteit en dan hebben ze eerder de neiging om het zaakje niet te vertrouwen.

Kom met goed onderbouwde argumenten en ga rustig het gesprek aan. Zo zijn meisjes sneller in de ontwikkeling dan jongens. Dat jaartje verschil hoeft dan niet veel uit te maken. Laat ook aan je ouders merken dat hij bereid is met hun te praten. Als hij dat ook wil toont hij motivatie en laat hij zien dat hij ervoor wil gaan. Vaak vinden ouders het fijn om te zien ‘wat voor vlees ze in de kuip’ hebben.


’School gaat voor’

Een ander veel gehoord argument van ouders van schoolgaande jongeren is dat ze denken dat jouw schoolprestaties minder gaan worden door het aangaan van een relatie. Nu is het natuurlijk zo dat verliefdheid een hoop bij je losmaakt en het je erg kan afleiden van schoolwerk. Maar of je nou een relatie mag of niet, beide keren hou je het gevoel van verliefdheid wat je afleidt. Daarnaast is het zo, dat als je ouders je relatie tegenhouden, je er ook nog eens erg boos of verdrietig van wordt wat je al helemaal van je schoolwerk afhoudt.

Een relatie verbieden heeft dus in veel gevallen slechtere gevolgen dan een relatie toestaan. Tevens horen relaties en liefde bij de leeftijd als tiener. Alle mooie maar ook minder mooie dingen die er bij komen kijken zijn een goed leerproces voor later.


Religie

De jaren na de Tweedewereldoorlog, van 1945 tot 1960 vond de verzuiling plaats in Nederland. Het was in die tijd absoluut niet toegestaan om een relatie te hebben met iemand van een andere zuil. Zo mocht bijvoorbeeld een katholiek meisje absoluut geen relatie hebben met een liberale jongen. In de jaren 60’ en 70’ toen Nederland ontzuild was, kwam de zogeheten seksuele revolutie tot stand en mocht iedereen vrij gaan en staan waar en met wie ze maar wilden.

Behalve dan als je religieus was. Dan diende je je volgens de wetten van de Bijbel of de Tora (jodendom) te leven. Dit is nog steeds een oorzaak waardoor veel verliefde mensen hun gevoelens moeten wegstoppen, omdat het volgens een religieus geschrift niet mag. Zo ook van de Koran niet.

Wanneer jij en degene waarop je verliefd bent nog thuis wonen en beide een andere religie hebben, zal het enorm lastig worden om een relatie aan te gaan en elkaar thuis te ontmoeten wanneer je ouders dit afkeuren. Vooral bij strenge Christelijke en Islamitische families is dit het geval. Je ouders zullen een relatie naar alle waarschijnlijk tegenhouden.

Toch is het de moeite waard om een gesprek aan te gaan. Je kunt je argumenten baseren op bijvoorbeeld de huidige tijd waarin we leven: de ontwikkeling van de wetenschap, secularisatie en onze ‘vrije’ Nederlandse kennismaatschappij.


Afkomst en cultuur

blank

Afkomst, los van religie, kan ook een oorzaak zijn dat je partner niet wordt geaccepteerd door je ouders. Niet ieder persoon ziet ieder mens als gelijk en dat kan nadelig uitpakken. Probeer altijd in gesprek te gaan en laat zien dat je partner helemaal niet verkeerd is. Overigens komt het ook vaak voor dat slechts een van de twee ouders tegen je partner is.

In dit geval moet je dus samen met je ouder die het er wel mee eens is proberen om je andere ouder te overtuigen. Wees ook hier weer niet te aanvallend, maar laat juist zien dat het je echt iets doet zonder dat je al te emotioneel raakt. Bedenk goed hoe je het gaat aanpakken gebaseerd op het karakter van je ouder. Een goede voorbereiding is de helft.


Moet je de relatie beëindigen voor je ouders?

Een vraag die bij velen opkomt is of je de relatie moet stoppen als het niet mag van je ouders. Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven. Het hangt af van de situatie. Kijk vooral naar de mogelijkheden. Kunnen jullie elkaar nog regelmatig zien zonder bij elkaar thuis te komen? Dan is het wellicht de moeite waard om te proberen.

Gaat dat niet lukken in verband met reistijd of school, dan zal het misschien te lastig gaan worden om het door te zetten. Vraag jezelf ook af of de leeftijd wel acceptabel is. Wanneer hij of zij meerderjarig is en jijzelf nog lang niet, is het ook niet heel handig. Het kan voor veel problemen zorgen. Al helemaal als je beide ouders het er ook niet mee eens zijn. Probeer je goed in te leven in de beweegredenen van je ouders. Weeg de keuzes dus goed af en probeer de juiste te maken. Maar doe dat niet voor goed gepraat te hebben met je ouders.


In discussie met je ouders: hoe pak je dat aan?

Zoals eerder gezegd, maar écht het benadrukken waar is: ga niet gelijk in de aanval. Wees bewust van het feit dat je ouders er deels voor gezorgd hebben hoe jij bent. Ze doen meer voor je dan je denkt. Opvoeding, ze geven je eten, betalen je school en in veel gevallen sport en/of muziekles. Respect staat dus altijd op één.

Leef je in in de denkbeelden van je ouders

Bedenk je ook eens uit wat voor generatie je ouders komen. Vaak was het in hun tijd veel anders dan nu. In wat voor milieu zijn ze opgevoed en wat voor invloed heeft dat denk je op jouw keuze? Verplaats je in hun voordat je in discussie gaat. Hierdoor begrijp je hun gedachten vaak beter en daar kun jij weer beter op inspelen.

Wederzijds begrip

Het helpt vaak ook om in een discussie te melden dat je hun deels begrijpt. Dit werkt veel beter dan constant tegen te spreken. Laat merken dan dat jij je probeert in te leven in hun. Veel mensen vinden dat fijn en hopelijk doen ze dat dan ook bij jou. Al met al is het dus het best om kalm en voorbereid in discussie te gaan zonder veel de aanval op te zoeken.

Moraal van het verhaal is dat iedere situatie verschillend is afhangend van verschillende factoren zoals afkomst, religie en leeftijdsverschil. Schets jouw eigen situatie in je hoofd of in concrete punten op papier. Bereid je vervolgens goed voor op gesprekken om je ouder(s) te overtuigen. Verplaats je in hun, kom met goede argumenten en blijf ten alle tijden redelijk. Met ware liefde valt niet te spelen. Het komt dan altijd weer goed terecht. Dus raak niet in paniek en ga ervoor!

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies