De populaire datingsite en dating app Skout gelooft sterk in de magie van gelukkige toevalligheden en aangename verrassingen. Met deze onderliggende gedachte brengt Skout wereldwijd mensen met elkaar in contact, zowel voor vriendschap als liefde. In meer dan honderd landen, is een nieuw contact binnen een paar klikken gemaakt.
Skout heeft een website en een app. De app is bedoeld voor het vinden van contacten, de website is vooral bedoeld als informatiebron. Via de locatievoorzieningen op je telefoon kun je zien wat jouw directe omgeving bezighoudt, maar je kunt ook rustig scrollen tussen profielen van over de hele wereld. Het leuke van Skout is het laagdrempelige karakter. Gebruikers kunnen op zoek zijn naar een date, maar net zo goed interesse hebben in een vriendschap of gewoon een praatje. Skout staat open voor leden vanaf 13 jaar, dus kinky foto’s of specifieke verzoekjes zal je niet snel tegenkomen. Wat verder opvalt is het internationale karakter: Skout is een wereldwijd platform. Helaas is er momenteel nog geen Nederlandstalige versie.
- Makkelijk contact leggen
- Basisfuncties zijn kosteloos
- Ook bedoeld voor vriendschappen
Dating functies
Chatten
Skout maakt het mogelijk om te chatten met mensen van over de hele wereld. Dat heeft voordelen, want je kunt met elke gebruiker in contact komen. Aan de andere kant kan dit ook tot berichten leiden waar je niet op zit te wachten. Een speciale functie van Skout is “shake to chat”: na het schudden van je telefoon krijg je een willekeurig toegewezen chat met iemand die vlakbij is. De chat heeft geen webcamfunctie, wel is het mogelijk om foto’s uit te wisselen.
Uitgebreid zoeken
Er is niet echt een matching systeem, dus je zult zelf goed moeten zoeken voor een match. Dat kan op twee manieren:
Via ‘Meet People’ kun je zoeken naar mensen van over de hele wereld. Hierbij kun je selecteren op leeftijd, afstand en etnische afkomst. Het vreemde is dat je niet kunt selecteren op iemands intenties of relatiestatus, dus je weet in eerste instantie niet waarom iemand op Skout zit. Ook is het zoekprofiel niet echt afgesteld op jouw eigen profiel.
Via ‘interested’ zie je diverse profielen voorbij komen, die je naar links of rechts kunt swipen en die je toe kunt voegen aan favorieten. Hier zie je gelukkig wel iemands interesses en intenties bij het profiel staan.
Verschillende foto functies
Je profiel heeft een apart kopje voor foto’s, je kunt er zoveel toevoegen als je wil. Deze foto’s zijn standaard zichtbaar voor alle gebruikers. Daarnaast kun je via de chat foto’s uitwisselen. Een speciale functie is ‘backstage foto’s’, dat zijn foto’s die niet voor alle gebruikers zichtbaar zijn. Als je een ‘backstage foto’ wil zien, moet je Points betalen.
Who checked me out
Deze functie toont welke gebruikers jouw profiel hebben bekeken. Er wordt hier geen waarde-oordeel aan verbonden, je weet dus niet wat een gebruiker van jouw profiel vindt. In dat opzicht heeft de functie weinig toegevoegde waarde ten opzichte van andere functies, maar het is natuurlijk wel leuk om te zien wat voor soort mensen jouw foto aantrekt.
Inschrijven bij Skout
De inschrijving is eenvoudig, het enige wat je nodig hebt is een e-mailadres, naam en geboortedatum. Daarna krijg je een verificatiecode per sms. Ook wordt er gevraagd een foto te uploaden, maar deze stap is niet verplicht.
Profiel
Skout vraagt je niet om een interessetest of korte enquête in te vullen, andere datingsites besteden vaak meer aandacht aan persoonlijkheid en interesses. Wel is het mogelijk om je profiel zelf te personaliseren, met een beschrijving en een aantal door Skout aangedragen punten. Je basisgegevens bestaan uit naam, leeftijd, interesse in mannen of vrouwen, lengte, etniciteit en relatiestatus. Ook is het mogelijk om je lichaamsbouw en interesses aan te kruisen.
Voor een datingsite die zich profileert als een plek voor het maken van nieuwe vrienden, focust het profiel wel erg veel op uiterlijke kenmerken. Gelukkig is er een optie om aan te geven waar je naar op zoek bent: een feestje, flirt of toch nieuwe vrienden? Het blijft overigens onduidelijk wat het verschil tussen ‘fun’, ‘dating’ en ‘flirting’ is.
Doelgroep
Skout heeft geen specifieke doelgroep en is in theorie geschikt voor mensen vanaf 13 jaar vanover de hele wereld. Er wordt dan ook geen specifiek doel gecommuniceerd: netwerken, vrienden maken, daten of kletsen zijn allemaal mogelijkheden. Er zitten zowel vrouwen als mannen op de website, maar de mannen lijken toch wel in de meerderheid te zijn. Omdat Skout geen duidelijk doel heeft, is het ook niet duidelijk wanneer je succes hebt op de site. Het ligt dan ook aan jezelf: een praatje of date is vrij snel geregeld, voor een langdurige relatie moet je erg goed zoeken.
Beveiliging
Hoewel Skout veel gebruikers heeft, scoort de site laag op veiligheid. Zo is er geen SSL HTTPS verbinding, dus er kan geen veilige internetverbinding tot stand worden gebracht. Daarnaast is Skout (nog) niet aangesloten bij (dating)keurmerken.
Privacy
Wel hecht Skout veel waarde aan privacy, er wordt een lange pagina gewijd aan de gebruikersvoorwaarden. De pagina zie je echter niet ‘toevallig’, je moet er expliciet naar op zoek gaan. Er staan tips en richtlijnen voor Skout en er wordt precies beschreven hoe ze omgaan met jouw gegevens. Bij misbruik en het plaatsen van verkeerde content, grijpt Skout in. Er zijn geen privacy niveaus, wel is er de optie om gebruikers te blokkeren.
Tienerfunctie
Skout probeert de jongere gebruikers tussen de 13 en 17 te beschermen door ze in een afgeschermd gedeelte van de app te plaatsen, waar er geen foto’s kunnen worden uitgewisseld en waarbij alleen personen in de buurt kunnen chatten. Helaas wordt de leeftijd van gebruikers niet geverifieerd, dus je weet niet wie er werkelijk achter dat zestienjarige meisje zit.
Nepaccounts
Hoewel je een verificatiecode per sms krijgt, worden er geen aanvullende screenings gedaan. Veel gebruikers vullen een bijnaam of een emoticon in, ter vervanging van hun echte naam. Dat maakt het wel lastig om in te schatten of een account echt is, of nep. Met gerichte vragen, vallen nepaccounts al snel door de mand. Daarnaast ervaren sommige gebruikers ‘spam’: door middel van een nepaccount dat reclame via de chat verzendt.
Hoe bekend is Skout?
Sinds 2007 timmert Skout al aan de weg, maar in 2016 vergaarde het naamsbekendheid door de overname van het bedrijf Meet Me Inc. Skout is internationaal actief, met zo’n 3,5 miljoen gebruikers wereldwijd. Toch wordt er niet veel over gesproken op social media: rop Facebook heeft Skout zo’n 75.000 likes, terwijl concurrent Tinder er bijna 1.000.000 aantikt.
Oordeel van de experts
Skout is nog niet aan bod gekomen in Nederlandse keuringprogramma’s zoals TROS Radar of VARA Kassa. In de internationale media wordt Skout echter wel regelmatig genoemd, vaak in een negatief daglicht: mensen betwisten de privacy, klagen over spam en vinden de ontmoetingen te willekeurig.
Andere apps van Skout
Skout gebruikt locatiegegevens ook in andere apps, namelijk Fuse (een app voor snelle groepsgesprekken) en Nixter (een app voor het nachtleven).
Contactgegevens en klantenservice
Skout lijkt een vrij anonieme website en dat geldt zeker ook voor de klantenservice. Op de website staat een kopje contact, waar er een keuzemenu is voor ‘investeerders’, ‘pers’ en ‘ondersteuning’. Vermoedelijk kun je met vragen terecht bij ‘ondersteuning’, waar je via een anoniem invulformulier een vraag, klacht of ander bericht kunt achterlaten. Er staat geen telefoonnummer en er is geen chatfunctie.
Voor prangende zaken omtrent privacy en gebruiksvoorwaarden, kun je rechtstreeks contact opnemen met MeetMe via het Amerikaanse telefoonnummer +1 215-862-7832.
Gratis account
Inschrijven via Skout is gratis, maar met zogeheten ‘Points’ kun je extra functies ontgrendelen. Deze ‘Points’ zijn het lokale betaalmiddel van Skout, na je inschrijving krijg je er 50 punten gratis. De punten kun je aanschaffen via de app, of je verdient ze door apps van partners te gebruiken, ‘backstage’ foto’s te uploaden en vrienden toe te voegen.
Functionaliteiten gratis account
Met een gratis account kun je zoeken in de database en vervolgens foto’s liken, reacties plaatsen en chatten. Ook kun je gebruikers swipen en toevoegen aan favorieten. Met een gratis account kom je prima uit de voeten. Dit maakt Skout een relatief goedkope datingsite, maar tegelijkertijd zijn de functionaliteiten ook wat beperkt.
Kosten
Skout is in principe gratis te gebruiken, maar de app maakt gebruik van betaalde advertenties. Om deze advertenties te verwijderen, betaal je eenmalig $3.99. Daarnaast verdient Skout aan de Points: je koopt ze in de app voor $4.99 (500 punten) en $41.99 (7500 punten). Dit betaal je met de betaalgegevens die zijn gekoppeld aan je Apple ID of Google Account. Je kunt Points zo vaak kopen als je wil. Liever de app gratis blijven gebruiken? Geen probleem, de basisfuncties blijven nog steeds beschikbaar.
Extra functies met Points
Met Points zijn er een aantal extra functies, die vooral de nieuwsgierig aagjes onder ons zullen behagen. Zo is het mogelijk om iemands ‘backstage foto’s te bekijken. Ook zie je wie jouw profiel heeft bekeken en wie jou als favoriet heeft opgeslagen. Daarnaast kun je cadeautjes kopen voor andere gebruikers, wordt je profiel op de website Feature Me geplaatst en kun je extra grote knipogen verzenden in de chat.
Skout opzeggen
Via de website is er geen mogelijkheid om je app te verwijderen. Via de app kun je het account deactiveren, maar niet verwijderen. Dit betekent dat je account niet langer zichtbaar is, maar dat je het elk moment weer kan activeren. Als je account langer dan 60 dagen gedeactiveerd is, heeft Skout het recht om alle gegevens ervan te verwijderen.
Als je het account volledig wil verwijderen, zijn er meer stappen vereist. Je moet een Engelstalig verzoek sturen naar support@skout.com. Hierin vermeld je jouw gebruikersnaam en het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat.
Opnieuw actief worden op Skout? Met een verwijderd account begin je helemaal opnieuw. Je kunt hetzelfde e-mailadres gebruiken, maar je vrienden en chats zijn gewist.
Onze ervaringen met Skout
- Makkelijk contact leggen
- Basisfuncties zijn kosteloos
- Ook bedoeld voor vriendschappen
- Onpersoonlijke profielen
- Geen mogelijkheid voor Nederlandse taal
- Weinig privacymogelijkheden
- Onduidelijk website