Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Bindingsangst

Bindingsangst

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Bindingsangst wordt ook wel relatieangst genoemd. In de basis draait het erom dat mensen met bindingsangst bang zijn om gehecht te raken aan iemand en hier een diepere, vaste relatie mee aan te gaan. Bindingsangst komt voor bij zowel mannen als vrouwen en in Nederland is het zo dat ongeveer 1 op de 3 personen er in meer of mindere mate last van heeft. Dit is erg veel en de kans is dan ook groot dat je er zelf last van hebt of dat je iemand kent die er last van heeft.

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is een term die alles te maken heeft met de manier waarop jij je aan iemand hecht of bindt. Bindingsangst ontstaat niet zomaar, maar wordt vaak al ontwikkeld in de vroege jeugd, waardoor het soms lastig is om een duidelijk oorzaak voor bindingsangst te vinden.

Ouders of verzorgers leren kinderen hoe relaties in elkaar steken, door de manier waarop zij met elkaar omgaan, hoe zij met het kind zelf omgaan en door de manier waarop zij met anderen omgaan. Een kind ontwikkelt hier eigen gedachten over en maakt op basis van die ervaringen een beeld over relaties. Zo zal een kind dat een heel fijne jeugd heeft gehad bij twee volwassenen die veel van elkaar houden een heel ander beeld over relaties creëren dan een kind waarvan een ouder vroeg overlijdt of het gezin verlaat en nooit meer iets laat horen. Het hoeft ook niet per definitie om ouders of verzorgers te gaan, want ook anderen die een belangrijke rol in het leven van het kind hebben, hebben invloed op de manier waarop het kind zich ontwikkelt.

Een slechte relatie of een goede relatie met een dramatische afloop kunnen ook een aanwezige aanleiding voor bindingsangst zijn. Wanneer je eerder en relatie hebt gehad waarbij je veel stress hebt ondervonden en veel problemen hebt ervaart, zal dit er voor zorgen dat je huiveriger bent bij het beginnen van een nieuwe relatie. Wanneer een eerdere relatie beëindigd werd en je hebt hier veel liefdesverdriet van gehad, dan kan dit er voor zorgen dat je bang bent dat dit je weer overkomt in een nieuwe relatie.

Welke problemen ervaren mensen met bindingsangst?

Singles die te maken hebben met bindingsangst willen vaak wel een relatie, maar weten zelf ook dat dit de nodige problemen kan opleveren in verband met de bindingsangst. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er in de relatie ruzies en spanningen ontstaan.

Mensen met bindingsangst hebben ook de neiging om een ander maar voor een bepaalde tijd leuk te vinden en weer afscheid te nemen als het te serieus wordt. Wanneer mensen met bindingsangst single zijn, dan willen zij vaak wel een relatie. Wanneer deze relatie er dan eenmaal is, dan ontstaan de problemen en willen zij vaak weer single zijn.

Hierdoor is het lastig voor deze personen om een goede relatie voor lange tijd aan te gaan zolang de bindingsangst niet wordt behandeld.

Symptomen van Bindingsangst

Het kan zijn dat je wel merkt dat er iets niet is zoals het zou moeten zijn als het gaat om relaties, maar dat betekent niet dat je ook direct herkent dat het gaat om bindingsangst. Mensen met bindingsangst weten dit dan ook zelf niet altijd, zeker niet wanneer de bindingsangst relatief mild is. Wanneer je één of meer van onderstaande zaken herkent in jezelf (of in iemand anders) dan kun je denken aan de aanwezigheid van bindingsangst:

Je zet je partner niet op 1
Mensen met bindingsangst besteden vaak minder tijd aan hun relatie of partner. Ze kiezen er voor liever tijd door te brengen met vrienden of familie. Op deze manier is er geen wederzijdse investering in de liefde wordt de relatie verwaarloost. Jij bewaart afstand tussen jou en je partner en zult zelf niet snel een activiteit of contact initiëren.

Je schuwt intimiteit
Als je bindingsangst hebt, heb je vaak ook problemen met intimiteit. Je vindt het moeilijk om met mensen te knuffelen en seks vermijdt je over het algemeen. Intieme momenten loop je meestal uit de weg.

Je hebt geen behoefte aan samenzijn
Bij bindingsangst gebeurt het vaak dat personen zich afzonderen. Soms voor korte, maar ook langere periodes. Merk je aan jezelf dat je niet graag meer met andere mensen afspreekt, of geen moeite doet om een relatie te vinden, dan kan dat een teken zijn van bindingsangst.

Je legt de lat te hoog
Wanneer je aan bindingsangst lijdt, zul je niet snel genoegen nemen met een partner. Mensen met bindingsangst kiezen vaak voor de onbereikbare liefde, hiermee zorgen ze (vaak onbewust) dat ze geen relatie op kunnen bouwen.

Je bent afwijzend
Doordat je de lat te hoog legt kan het zo zijn dat je snel andere mensen afwijst zonder je goed te hebben verdiept in die persoon. Over het algemeen sta je minder open voor contact.

Discipline voor het vinden van een relatie ontbreekt
Echt veel moeite doe je niet voor het vinden van een relatie. Je bent niet actief aan het daten, en bent al helemaal niet de persoon die een afspraakje zal initiëren.

Je denkt niet na over je toekomst in de liefde
Je ziet jezelf niet in een relatie en als je naar de toekomst kijkt, denk je liever niet na over de liefde.

Samenwonen en trouwen geven je een benauwd gevoel
Als je nadenkt over stappen die je wilt nemen in de toekomst, denk je ook liever niet na over samenwonen of trouwen, aangezien deze termen je een bedrukkend gevoel geven.

Het komt nooit tot iets serieus
Wanneer je een keer een date hebt, zal er nooit iets serieus uitkomen. Vaak schuif je dit af aan het feit dat de ander niet perfect genoeg is. Je weigert moeite te steken in de relatie.

Praten over emoties is moeilijk
Wanneer je partner of iemand in je kennissenkring emotioneel dichtbij komt voel je je snel beklemd.

Bindingsangst bij mannen

In de basis komt bindingsangst bij mannen en vrouwen overeen. Heren en dames met bindingsangst hebben moeite met de binding aan andere personen. De manier waarop het geuit wordt is persoonlijk, maar we zien wel verschillen tussen de manier waarop veel mannen het uiten en de manier waarop veel vrouwen het uiten. Wanneer we kijken naar bindingsangst bij mannen, dan zien we dat deze mannen zich vaak gesloten opstellen, zich vaker wat bot gedragen om de afstand te bewaren en veel tijd besteden aan vrienden in plaats van aan gezelschap van een (mogelijke) partner.

Bindingsangst bij vrouwen

Bindingsangst bij vrouwen laat vaan zien dat een vrouw zich onzeker en verlegen opstelt, dat zij wel persoonlijke zaken vertelt maar hierin wel grenzen trekt, dat zij moeite heeft met zowel letterlijk als figuurlijk blootgeven en dat zij snel ruzies veroorzaakt om kleine dingen om de afstand te bewaren. Het bewaren van afstand is een belangrijk punt voor zowel mannen als vrouwen, maar de manier waarop deze afstand wordt behouden of opnieuw wordt gecreëerd is totaal anders wanneer we naar het gedrag kijken.

Bindingsangst overwinnen

Wanneer je zelf last hebt van bindingsangst, en je erkent dit ook, dan kun je er zeker iets aan doen. Bindingsangst overwinnen gaat niet van de ene op de andere dag, maar je kunt zeker wel stappen ondernemen om eraan te werken. Zo kom je stapje voor stapje van de bindingsangst af en kun je gaan denken over een gezonde en langdurige relatie. Er zijn meerdere soorten therapie die je hiervoor kunt volgen bij een maatschappelijk werker of een psycholoog, maar je kunt ook gebruik maken van de mogelijkheden van een lifecoach met een specialisatie of veel ervaring op het gebied van bindingsangst. Vaak gaat dit samen met de kwaliteiten die nodig zijn om verlatingsangst te overwinnen. Daarnaast zijn er diverse trainingen en workshops die je kunt volgen om bindingsangst te overwinnen. Je doel is om eerst inzicht te krijgen in de symptomen die je hebt, in je manier van handelen en in jouw persoonlijke patronen. Vervolgens kan je geholpen worden om deze zaken te doorbreken.

Hoe om te gaan met bindingsangst?

Door te leren omgaan met bindingsangst leer je stukje bij beetje ook wat nodig is om bindingsangst te overwinnen.

Hoe leer je leven met bindingsangst? Is er een oplossing voor bindingsangst? De volgende stappen moeten worden doorlopen om te leren omgaan met bindingsangst en zo te leren het los te kunnen laten:

Herken patronen
Wanneer je weet welke persoonlijke patronen jij hebt ontwikkeld, dan kun je leren deze tegen te gaan of om te buigen. Bekijk de symptomen hierboven, ontdek wanneer jij hier tegenaan loopt en probeer de juiste actie te ondernemen.

Werk aan je zelfvertrouwen
Je zelfvertrouwen opbouwen om sterker in je schoenen te staan en de bindingsangst het hoofd te kunnen bieden. Zelfvertrouwen zorgt er voor dat je lekkerder in je vel zit en meer controle zult hebben in moeilijke situaties.

Negatieve gedachten analyseren
Mensen met bindingsangst hebben vaak last van negatieve gedachten die hen vertellen dat iemand hen in de toekomst toch weer zal verlaten en dat de liefde uiteindelijk enkel hartzeer op zal leveren. Door deze negatieve gedachten eens te onderzoeken op waarheid kan iemand geholpen worden deze los te laten en met positieve gedachten een relatie te gaan zoeken. Geef het eens een kans.

Zoeken naar een goede vriendschap
Vriendschappen zijn ook relaties, maar vaak wel wat minder intens dan een liefdesrelatie. Wanneer je een goede vriendschap opbouwt, dan zorgt deze goede ervaring ervoor dat je meer vertrouwen zult hebben in het vinden van een goede liefdesrelatie.

Blijf communiceren!
Mensen met bindingsangst zeggen vaak heel veel, maar zeggen nooit dat bindingsangst een probleem in een relatie vormt. Het is belangrijk om de (toekomstige) partner hierover te vertellen, zodat ook deze kan leren ermee om te gaan tot het opgelost is. Dit voorkomt dat een partner door onwetendheid uit de relatie stapt en de bindingsangst juist wordt versterkt door een negatieve ervaring.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies