Vertrouwen is de basis van iedere relatie. Zonder vertrouwen in elkaar mis je het fundament wat nodig is om een gezonde en stabiele relatie te hebben met iemand. Soms kan het vertrouwen in elkaar beschadigd raken door toedoen van één van de partners. Vreemdgaan of liegen zijn daarbij belangrijke oorzaken. Maar soms kan je partner het vertrouwen in je verliezen zonder dat je daar zelf echt iets aan kan doen. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met een extreem jaloerse partner of iemand die nare ervaringen heeft meegemaakt in het verleden. In dit artikel behandelen we beide kanten van het verhaal en geven we je tips en tricks om het vertrouwen weer terug te winnen in jullie relatie.
Terecht of onterecht?
Dat is altijd de belangrijkste vraag die je jezelf (en de ander) zou moeten stellen wanneer het om een beschadigde vertrouwensband gaat. Ben je vreemd gegaan? Is je partner vreemdgegaan? Is er gelogen over bepaalde zaken? Of is er iets anders noemenswaardig gebeurd wat absoluut niet door de beugel kan?
Zeker dat het dan terecht is dat het vertrouwen is geschaad. Als je onderlinge afspraken hebt gemaakt, bijvoorbeeld over monogamie, dan is het niet meer dan normaal dat je partner (of jij) teleurgesteld raakt wanneer de afspraken niet worden nagekomen.
Je hebt de afspraken immers in goed overleg met elkaar gemaakt. Als je het er niet mee eens bent (of was), heb je alle tijd en ruimte gehad om dat kenbaar te maken. Ben jij bijvoorbeeld een polyamoreus iemand? Dan is het onzin om met je partner af te spreken dat jullie elkaar trouw blijven. Eerlijkheid duurt het langst en je had dus van tevoren beter na kunnen denken over de gevolgen van je beslissing.
Man of vrouw terugwinnen
Aan de andere kant bestaan er natuurlijk ook situaties waarin het vertrouwen is beschadigd zonder dat je daar zelf echt iets aan hebt kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een partner die in het verleden is bedrogen door zijn of haar ex. Dit kan een enorme impact op iemand hebben en doorwerken in nieuwe relaties die deze persoon aangaat. In dat geval kan je partner bij het minste of geringste al argwaan krijgen. “Waarom schermt hij/zij het scherm van zijn mobiel af? Met wie is hij/zij aan het appen? Waarom reageert hij/zij niet op mijn whatsappje terwijl hij of zij wel online is? Waarom is hij/zij nog niet thuis?”
Iedere aangelegenheid kan dan worden aangegrepen om het (zelf) vertrouwen nog verder omlaag te brengen. Vaak heeft dit dan ook met zelfvertrouwen te maken. De partner heeft zo weinig vertrouwen in zichzelf dat hij of zij achter elke boom een beer ziet. De angst om weer teleurgesteld te raken en/of jou kwijt te raken is vele malen groter dan al het positieve wat uit de relatie valt te halen. In dit geval is het natuurlijk geheel onterecht dat de partner geen vertrouwen in jou heeft, maar als je in een relatie zit heb je er hoe dan ook mee te maken. En dat vraagt om oplossingen.
Hoe je het vertrouwen terugwint in een relatie
Met onderstaande tips en tricks gaan we er vanuit dat het vertrouwen (on)bewust is beschadigd door toedoen van één van de partners. In het bovengenoemde voorbeeld van de jaloerse partner en/of de partner die zeer weinig zelfvertrouwen heeft is het moeilijk om zelf stappen te maken zodat je partner je (weer) gaat vertrouwen, al kunnen onderstaande tips zeker helpen.
Een bedrogen partner zal eerst zelf moeten helen. Soms kun je hierbij helpen, maar in veel gevallen is het een les voor de partner in kwestie zelf. Want is het het waard om op je tenen te gaan lopen en overal tekst en uitleg bij te gaan geven zodat je partner zich maar goed voelt? Iedere keer uitleggen met wie je aan het appen bent en iedere keer jezelf vrij proberen te pleiten als je iets later thuis komt dan normaal? Het kan helpen, maar doorgaans gelooft de partner je toch niet. En ook al doet hij of zij dat wel; je zult geen plotselinge wijzigingen in je gedrag mogen hebben, want anders begint het spel weer van voren af aan. Als dat het je waard is en hij of zij is echt de man of vrouw van je dromen; go for it! Zo niet, kun je beter eieren voor je geld kiezen en op zoek gaan naar iemand die wat minder bagage in de rugzak heeft zitten.
Vertrouwen van je partner terugwinnen na liegen of vreemdgaan
Oke. Je hebt dus iets gedaan wat niet helemaal netjes is. Je bent vreemd gegaan, hebt gelogen over iets of hebt iets anders gedaan wat niet helemaal conform jullie onderlinge afspraken is. Don’t worry. Met wat inzet en good will kom je een heel eind. Pas onderstaande tips en tricks toe om het vertrouwen van je partner weer terug te winnen en zet je beste beentje voor.
Geef je fout toe
Wat je ook hebt uitgevreten: geef het toe. Laat alle sappige details uiteraard achterwege, maar geef toe dat je fout zat. Zoiets kleins kan de eerste stap zijn naar een verbeterde vertrouwensband. Natuurlijk moet je het wel menen als je je fout toegeeft en sorry zegt. Als je het alleen maar zegt om het te zeggen, zal je partner daar doorheen prikken en dan ben je nog verder van huis. Ook hier geldt weer: “eerlijkheid duurt het langs.”
Wees open en eerlijk
Als je het verpest hebt, is er maar één oplossing: volledig open kaart spelen en met de billen bloot. Woorden schieten vaak tekort als je het vertrouwen van je partner wilt terugwinnen. Het meeste resultaat behaal je uit actie. Heb je zitten appen en merk je dat je partner wantrouwend is? Open je chatvenster en laat hem of haar zien met wie je hebt zitten kletsen. Sta je in de file en ben je daardoor later thuis? Stuur hem of haar een foto van die eindeloze rij rode lichten voor je. Speel geheel open kaart en neem alle twijfels weg die je bemerkt bij je partner. Niet met woorden, maar door het te tonen.
Kom je afspraken na
In navolging van bovenstaande tip: kom je afspraken na. Hoe groot of klein de afspraak ook mag zijn, geef er gevolg aan. Door structureel je inzet te tonen en je afspraken na te komen vergroot je de kans dat je partner je weer gaat vertrouwen. Een partner die afspraken serieus neemt scoort veel pluspunten bij de ander. Zorg er echter wel altijd voor dat je afspraken maakt die je ook daadwerkelijk kunt nakomen en waar je je zelf ook lekker bij voelt. Als jij constant op je tenen moet lopen om de gemaakt afspraken na te komen werkt dit averechts en gaat het je vroeg of laat mateloos irriteren. Beloof liever minder, maar kom meer na dan dat je 1001 beloftes maakt die je toch niet na gaat komen.
Geef het de tijd
Twee weken geleden heb je je partner bedrogen en vandaag verwacht je dat het toch echt maar eens afgelopen moet zijn met dat wantrouwende gedrag. Niet helemaal fair, vind je ook niet? Het kan een eeuwigheid duren voordat je iemands vertrouwen volledig hebt gewonnen, maar je kunt het in luttele secondes volkomen verpesten. Verwacht dan ook niet dat je partner je in een mum van tijd weer volledig vertrouwt. Een beschadigde vertrouwensband heeft tijd nodig om te helen. Als je echt van je partner houdt en samen wilt blijven zul je door de zure appel heen moeten bijten en je partner de tijd gunnen om je weer te gaan vertrouwen.
Cijfer jezelf niet weg
Een fout die veel mensen maken die willen dat de partner hun weer gaat vertrouwen, is zichzelf helemaal wegcijferen. Niet slim. Enerzijds simpelweg omdat jij de belangrijkste persoon in jouw leven bent, maar anderzijds ook omdat je op die manier een scheve machtsverhouding creëert. Je partner hoeft enkel maar jouw fout te benoemen en je kruipt weer volledig in je schulp. Niet doen. Iedereen maakt fouten en je partner heeft er zelf mee ingestemd om de vertrouwensband in elkaar weer terug te winnen. Daarbij is een goede en gezonde balans belangrijk, want alleen op die manier kan de relatie duurzaam zijn en blijven.
Geen oude koeien uit de sloot halen
Deze laatste tips geldt niet echt voor jou, maar meer voor je partner. Hij valt ook een beetje samen met de voorgaande tip. Ja, je hebt een fout gemaakt. Maar daarvoor hoef je niet tot het einde der tijden gestraft te worden. Er is niets zo vervelend als een partner die bij elke discussie of meningsverschil jouw gemaakte fout(en) oprakelt. Het is gebeurd. Laat het rusten. Blijft je partner dit toch doen? Leg dan rustig uit dat dit alleen maar averechts werkt en jullie juist naar de toekomst zouden moeten kijken in plaats van zaken uit het verleden. Gedane zaken hebben geen keer toch? De toekomst. Jullie toekomst samen. Dat is hetgeen wat zou moeten tellen.
Scheiden of blijven?
Wanneer het vertrouwen eenmaal is beschadigd kan het een hels karwei worden om het vertrouwen weer terug te vinden in elkaar. Niet geheel onmogelijk, zeker niet met bovenstaande tips, maar lastig is het zeker. De hamvraag hierbij is: is het het allemaal waard?
Dat is een vraag waarop alleen jij het antwoord weet. Als je echt van je partner houdt en de rest van je leven met hem of haar wilt delen, zul je veel tijd en energie moeten steken in het terugwinnen van het vertrouwen. En zelfs dan is er geen garantie dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Soms is het vertrouwen zo ernstig beschadigd dat het onder geen enkele voorwaarde meer goed kan komen. Zie het als een vaas die gevallen is en waarbij alle stukjes aan elkaar zijn gelijmd. Ja, de vaas is er weer. Maar de breuklijnen zullen altijd zichtbaar blijven. Hoe secuur je ook bent geweest met het lijmen.
We hopen dat jij die man of vrouw bent die (met behulp van dit artikel) vol goede moed 100% inzet gaat tonen om het vertrouwen van de partner terug te winnen, maar mocht je er liever voor kiezen om te gaan; bekijk dan zeker even ons overzicht met datingsites. Begin je gewoon opnieuw met een schone lei!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Relatie beëindigen: Hoe maak je het uit?
- Wat doe je als je niet meer verliefd bent?
- Vreemdgaan herkennen: hoe herken je een vreemdganger?
- Hoe ga je om met liegen en bedriegen in een relatie?
- Scheiden van een narcist? 6 dingen die je moet weten
- Ik vertrouw mijn partner niet meer
- Hoe ga je om met jaloezie in een relatie?
- Kan een time-out verstandig zijn voor je relatie?
- Hoe kun je het beste ontrouw verwerken?
- Ben ik nog gelukkig in mijn relatie?
- Een relatiecrisis: wat is het en hoe overkom je het?
- Wat is monogaam? De betekenis van monogamie