Bekend met de serie Catfish op MTV? Dan weet je inmiddels wel dat je nog wel eens bedrogen uit kunt komen wanneer je online iemand leert kennen. Hij of zij blijkt achteraf helemaal niet de persoon te zijn die hij of zij zegt dat hij is en het gevolg is in de meeste gevallen flink wat hartzeer. Het kan echter ook erger. Wanneer je ten prooi valt aan dating fraude bijvoorbeeld.
Er zijn heuse criminele bendes actief op het internet die niets anders als doel hebben dan jouw gegevens bemachtigen. Datingsites zijn bij uitstek geschikt om iemands gegevens afhandig te maken. Er komt namelijk vaak wat gevoel bij kijken waardoor de objectieve blik vertroebeld raakt. Om je een handje te helpen bij het beoordelen of een dating profiel echt is, hebben we een aantal handige tips voor je verzameld.
- Fraudeurs en oplichters zijn actief op datingsites
- Tip 1: Date via een gerenommeerde datingsite
- 1. Relatieplanet
- 2. Lexa
- Tip 2: Hoe meer foto’s, hoe beter
- Tip 3: Google de naam
- Tip 4: Google de foto’s
- Tip 5: Check of het gesprek te direct is
- Tip 6: Om geld vragen = foute boel
- Tip 7: Zie elkaar in levende lijve
- Tip 8: Is het gewoon te mooi om waar te zijn?
Fraudeurs en oplichters zijn actief op datingsites
Hierboven gingen we van het ergste uit. Criminele bendes. Het komt echter ook voor dat een individu iemand probeert op te lichten. Wordt er bijvoorbeeld al snel om geld gevraagd vanwege een oma die ziek is bijvoorbeeld of omdat de auto stuk is. Die auto is natuurlijk nodig om met je op date te gaan en – hopeloos verliefd als je bent – maak je snel het gevraagde bedrag over om vervolgens nooit meer iets van diegene te horen uiteraard.
Troost je; je bent niet de enige. Er worden tal van mensen opgelicht via het internet en zoals gezegd vormen datingsites daarbij een prima target om op zoek te gaan naar potentiële slachtoffers. Echt 100% voorkomen is misschien niet mogelijk, maar met onderstaande tips kom je een behoorlijk eind in je beoordeling of een dating profiel echt of nep is.
Tip 1: Date via een gerenommeerde datingsite
Voordat we echt dieper in gaan op het beoordelen van een profiel zelf, is het goed om te weten dat er speciale keurmerken bestaan die de betrouwbaarheid van een datingsite waarborgen. Dit is het keurmerk Veilig Daten en het Thuiswinkel Waarborgmerk.
Deze keurmerken krijg je niet zomaar. Websites moeten aantonen dat zij actief op zoek zijn naar fraudeurs, fakeprofielen en andere kwaadwillenden en worden periodiek gescreend. Op onze site zie je precies welke websites wél een of beide keurmerken dragen en welke niet.
Een voorbeeld van een bekende en betrouwbare datingsite is Relatieplanet. Ze zijn al 10 jaar gekozen als populairste datingsite van Nederland en beschikken over het betrouwbare Veilig Daten Keurmerk. De website heet meer dan een miljoen leden en er zijn dagelijks veel leden actief. Een eerlijke site met een jarenlange historie.
Ook Lexa zal je niet onbekend in de oren klinken. De datingsite met meer dan 300.000 members bestaat al jaren en is enorm gebruiksvriendelijk en veilig. De website heeft sinds kort ook een app beschikbaar. Ook Lexa beschikt over het Veilig Daten Keurmerk.
Bezoek LexaTip 2: Hoe meer foto’s, hoe beter
Als iemand echt op zoek is naar een leuke partner of vriendschap, dan is hij of zij wel bereid om een aantal leuke foto’s op het profiel te zetten. Een selfie hier, een groupshot daar en misschien ook nog wel zijn of haar huisdier.
Kijk dus altijd even of degene die met je begint te praten überhaupt wel een aantal foto’s heeft. Is dit niet het geval, maar heeft de persoon in kwestie wel erg veel interesse in jou? Dan is het verstandig om voorzichtig te zijn in het gesprek.
Natuurlijk hoef je deze potentiële date niet direct af te schrijven, want het kan ook gewoon zo zijn dat hij of zij net nieuw is op de datingsite en nog geen uitgebreid profiel heeft. Ben je dus in voor een gesprek, maar wil je wel eerst weten hoe degene aan de andere kant van de lijn eruit ziet, vraag dan naar een aantal foto’s. Zo weet je in ieder geval zeker dat de foto’s niet bewust worden achtergehouden.
Tip 3: Google de naam
Ook met foto’s heb je geen 100% garantie dat je met een echt persoon aan het chatten bent. Iemand kan natuurlijk gewoon foto’s van iemand anders z’n profiel kopiëren en die naar je toesturen (zie de volgende tip hoe je dit kunt achterhalen). Om zekerder te zijn van je zaak, kun je de naam van de persoon in kwestie dus even Googelen.
Vandaag de dag heeft iedereen wel een aantal hits op Google door bijvoorbeeld een Facebookprofiel, LinkedIn-account, hobby’s of werk. Is er dus niets te vinden over jouw gesprekspartner? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een nep persoon waarmee je in gesprek bent geraakt.
Of een ontzettend saai persoon natuurlijk die geen digitale voetdruk achterlaat (hoe is het nog mogelijk met alle social media kanalen vandaag de dag?!). In dat geval kun je je natuurlijk ook afvragen of je daar wel mee door wilt gaan…
Tip 4: Google de foto’s
We haalden de serie Catfish al even aan en tevens de mogelijkheid dat iemand foto’s van een ander gebruikt. Dat je iemands naam kunt Googelen is voor de meeste mensen niet bepaald onbekend, maar dat je ook foto’s kan Googelen, daar staan veel mensen niet bij stil.
Nev en Max (de Catfish-hunters uit de populaire serie) gebruiken deze techniek om te achterhalen of er elders al gebruik gemaakt is van de foto’s op iemands profiel. Door op de rechtermuis-knop te klikken en voor “Afbeelding in Google zoeken” te kiezen, kun je op Google zoeken naar de afbeelding.
Heb je met een echt dating profiel te maken? Dan zal je dezelfde naam van je gesprekspartner terug zien op sites als Facebook, Instagram, LinkedIn, etc. Gebruikt iemand de foto’s van iemand anders? Dan wordt dit op deze manier natuurlijk ook direct duidelijk en weet je meteen dat je het gesprek zo snel mogelijk moet afkappen.
Tip 5: Check of het gesprek te direct is
Als je met iemand aan de chat raakt, leer je elkaar normaal gesproken eerst rustig kennen. Mocht je het idee hebben dat het gesprek wel erg snel gaat of dat je gesprekspartner erg direct is, wees dan op je hoede.
Een te direct gesprek kan zich uiten in verschillende dingen. De andere persoon kan erg complimenteus zijn, waardoor jij gevleid raakt en op den duur emotioneel kwetsbaar wordt. Daarnaast kan iemand buitengewoon geïnteresseerd zijn in je privéleven of al snel vragen naar werk- of geldzaken.
Dit soort informatie hoef je juist op een datingsite niet snel los te laten. Het gaat er natuurlijk vooral om dat er een spontane klik is tussen jullie.
Tip 6: Om geld vragen = foute boel
In navolging van de vorige tip is dit een vervolgtip die je duidelijk in je oren moet knopen: zodra iemand om geld gaat vragen (hoe klein het bedrag ook is), dan moet je direct alle contact verbreken. Het kan in beginsel om iets kleins gaan.
Je gesprekspartner wil bijvoorbeeld wel met je daten, maar heeft geen geld voor de benzine of het openbaar vervoer (wat moet je sowieso met zo iemand kun je je dan afvragen, maar goed…).
Vooral wanneer je emotioneel gehecht raakt aan iemand – wat via een datingsite niet geheel onlogisch is natuurlijk – kan je dan al gauw bij jezelf denken: “ach, die paar euro voor dat treinkaartje.
Dat heb ik er wel voor over om hem of haar te zien.” Vervolgens komt je date niet opdagen en word je overladen met excuses en verontschuldigingen.
Wanneer er dan later weer opnieuw om geld wordt gevraagd zouden echt alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Nooit intrappen dus!
Tip 7: Zie elkaar in levende lijve
Dit is eigenlijk de enige echte manier om er achter te komen of je gesprekspartner van de datingsite, ook daadwerkelijk is wie hij of zij zegt dat hij of zij is. Het is dus slim om redelijk snel wat af te spreken.
Dit hoeft echt niet meteen een romantische date in de avond te zijn. Een kop koffie overdag op een centraal punt is ook een goede optie. Een algemeen advies is om elkaar tussen één en drie weken na het eerste online gesprek te ontmoeten.
Zo weet je niet alleen of je date echt is, je weet ook direct of je date leuk is en de moeite waard is om er verdere tijd en energie aan te besteden. Wil je toch liever nog even wachten met afspreken? Dan kun je ook voorstellen om met elkaar te skypen, te bellen, of te webcammen. De techniek staat voor niets tenslotte vandaag de dag.
Tip 8: Is het gewoon te mooi om waar te zijn?
Als laatste moet je natuurlijk ook gewoon vertrouwen op je instinct. Zijn de verhalen van je chatpartner allemaal net iets te mooi om waar te zijn? Lijkt hij of zij wel een supermodel op net iets té perfecte foto’s? Dan is dat vaak ook zo en is het dus meestal het verstandigst om af te haken. Juist bij ‘een perfect iemand’ word je al gauw een beetje verliefd en dus kwetsbaar voor fraude of oplichting. Date dus lekker met je hart, maar ook zeker met je verstand!
Zelf nog een tip?
Heb je zelf ooit te maken gehad met een fakeprofiel op een datingsite en nog een ontzettend goede tip die eigenlijk niet mag ontbreken in dit artikel? Laat het ons dan weten via een reactie onderaan de pagina. Wie weet voorkom jij met jouw tip wel dat overige lezers van dit artikel worden opgelicht via een datingsite!