De meeste vrouwen kennen het wel; wanneer je met een man date en het begint steeds serieuzer te worden, glipt hij er plotseling zonder reden vandoor. De connectie leek zo puur, mooi en echt. Misschien zelfs dichtbij perfectie. Je vertrouwde hem, keek naar de toekomst en stelde je kwetsbaar op. En toch, toch kiest hij ervoor om zomaar afstand te nemen. Maar waarom doen veel mannen dat eigenlijk?
- Waarom tonen mannen afstandelijk gedrag?
- 1. Angst om vrijheid te verliezen
- 2. Vlucht voor hevige emoties
- 3. Jullie gaan te snel
- 4. Ben je de ware voor hem?
- 5. Hij moet iets verwerken.
- 6. Hij vindt je minder leuk
- Afstandelijk gedrag bij mannen: hoe los je dat op?
- 7. Zoek het niet alleen bij jezelf
- 8. Vraag waarom hij afstandelijk doet
- 9. Focus je op jezelf
- 10. Geef hem ruimte en tijd
- 11. Investeer in je seksleven
- 12. Pas op dat je niet compenseert voor zijn afstandelijke gedrag
- Pas op met een man die altijd afstandelijk is
Waarom tonen mannen afstandelijk gedrag?
Er zijn een heleboel redenen waarom mannen afstandelijk gedrag kunnen vertonen. Sommige mensen beweren dat mannen afstandelijk worden als ze verliefd zijn, maar trek alsjeblieft niet te snel conclusies. Lees eerst de andere redenen waarom mannen afstandelijk gedrag kunnen vertonen. Wellicht heeft de reden wel niets met jou te maken!
1. Angst om vrijheid te verliezen
Eén van de voornaamste redenen waarom vooral jongemannen geen relatie willen aangaan wanneer het erop aankomt is omdat ze bang zijn om hun vrijheid te verliezen. Denk niet gelijk dat hij hierdoor een player is en het alleen maar met andere vrouwen leuk wilt hebben. Ook andere belangrijke factoren spelen hierbij een rol.
Zo zien veel jonge mannen het niet snel zitten om zich te hechten, omdat ze geen zin hebben of bang zijn voor de gevolgen in de vorm van verplichtingen. Denk daarbij aan tijd maken voor elkaar, schoonfamilie, jouw vrienden en afspraken maken over uitgaan en contact met andere vrouwen etc.
Mannen zijn over het algemeen vaak bang voor gedoe en drama. Vandaar dat ze dat het liefst ontwijken door voordat het serieus wordt en weg te lopen. Soms terecht maar in veel gevallen hoeft dat helemaal niet waar te zijn en zouden jullie perfect bij elkaar passen. Ook praten jongens niet veel over hun angsten en gevoelens. Het is daarom vaak ook erg moeilijk om achter dit soort oorzaken te komen.
2. Vlucht voor hevige emoties
Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat mannen, voordat hun gevoelens de leiding overnemen, hun kop in het zand steken. Ze voelen zich simpelweg niet klaar om de intensiteit van het verliefdheidsgevoel te omarmen. Het is natuurlijk ook een heftig gevoel dat je zeer onzeker en kwetsbaar laat voelen.
In plaats van het onder ogen te zien, kiezen sommige mannen ervoor de benen te nemen. Vrouwen zijn daarentegen over het algemeen eerder geneigd zich hierin over te geven. Mannen houden het liefst meer controle over wat er gebeurd in hun hoofd en laten zich, over het algemeen, minder snel gaan in de liefde. Ook weer een stukje angst/onzekerheid dus. De vraag of die angst reëel is dient eenieder voor zichzelf te beantwoorden.
Hij heeft een crisis
Midlife crisis, gedoe op het werk, ruzie met zijn moeder, bezorgd om zijn zusje… Elke vrouw gaat – net als een man – zo nu en dan door een (kleine) crisis. Daar gaan een hoop gedachten, emoties en gevoelens naar uit. Dat hij nu even afstand van je neemt, betekent niet per se dat hij je niet meer leuk vindt. Hij heeft simpelweg eventjes iets anders aan zijn hoofd.
3. Jullie gaan te snel
Het kan ook zo zijn dat jullie qua tempo simpelweg niet op een lijn liggen. Niet in elk geval heeft het weglopen van de man namelijk een diepere onderliggende reden. Sommige mannen hebben gewoon meer tijd nodig om te wennen en de gevoelens die bij hun vrijkomen een plek te geven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een man in een vorige relatie emotioneel flink geschaad is en daarom nu meer moeite heeft om liefde toe te laten en jou te vertrouwen.
Het komt te dichtbij.
Vooral in de beginfase van het daten, wil hij graag zijn zelfstandigheid behouden en niet al te veel verwikkeld raken in ‘gevoelens’. Hij vindt het leuk om tijd met je door te brengen. Toch moet hij voor zichzelf eventjes de rem erop zetten om te voelen of dit echt is wat hij wil. Als emoties of gevoelens te dichtbij komen, dan neemt een man vaak even afstand. Soms heeft dit te maken met bindingsangst.
Hier dient hij natuurlijk wel over te praten, anders blijft het een raadsel. Met andere woorden is het niet raadzaam om te snel een conclusie te trekken. Ga bij jezelf na of je niet iets te snel bent gegaan en misschien nog wel het belangrijkst: vraag het hemzelf. Probeer ook als hij direct nee zegt, toch nog even het gesprek aan te gaan. Wellicht wordt er dan meer duidelijk voor jou.
4. Ben je de ware voor hem?
Ook al voelt hij toch wel degelijk liefde voor je, hoeft het niet te betekenen dat hij voor jou zal kiezen. Zo twijfelen veel mannen of ze de ware hebben gevonden. Ze beoordelen je (on)bewust op verschillende onderdelen die natuurlijk gezien logisch zijn. Denk hierbij aan moederschap, vruchtbaarheid, symmetrie, of jij in hun vriendengroep en/of bij hun familie past en of je hem in verschillende situaties kan handelen.
Uiteraard wegen mannen dit niet letterlijk af om zo een keuze te maken, maar goed om te weten is dat veel factoren onbewust een rol spelen in de keuze die een man maakt om te blijven of om weg te lopen. Stort hier echter ook weer niet al je vertrouwen op, de echte wet van liefde weten wetenschappers namelijk nog niet!
5. Hij moet iets verwerken.
‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’. Dat merk je heel goed als het om het verwerken van emoties gaat. Vrouwen willen er het liefst over praten, mannen trekken zich terug. Zij willen de problemen intern oplossen. Dat vergt energie, energie die hij op dit moment niet aan jou kan geven.
6. Hij vindt je minder leuk
Na een lange reeks dates, of in een relatie, heb je hem al voor je gewonnen. Grote kans dat je daarom minder je best voor hem doet. Je ploft bijvoorbeeld zonder make up op de bank in je joggingbroek, je lacht minder hard om zijn grapjes. Het kan zijn dat het grote monster ‘de sleur’ jullie opzoekt en ervoor zorgt dat hij zich afstandelijk gedraagt.
Hij vindt dat je teveel zeurt
Mannen houden niet van klagen, zeuren en overgevoelige gesprekken. Als jij veel zeurt, kan het zijn dat hij zich ervan afsluit door zich afstandelijk te gedragen. Bij een man kan je beter direct zeggen wat je wilt, op een vriendelijke toon. Soms kun je nog beter je commentaar inslikken, al helemaal als het uiteindelijk niet zo belangrijk voor je is.
Het gras is groener aan de overkant.
We leven in een consumptiemaatschappij, waarin we met een druk op de knop in contact komen met iemand van het andere geslacht. Misschien kijkt hij om zich heen en denkt hij dat hij ergens anders beter kan krijgen. Onzin natuurlijk. Laat hem ervaren waarom jij de allerbeste voor hem bent!
Afstandelijk gedrag bij mannen: hoe los je dat op?
Allemaal leuk en aardig dat hij een goede reden heeft voor zijn afstandelijke gedrag; fijn is het niet. Je wilt het liefst dat hij zich weer voor je openstelt en dat jullie door kunnen gaan bij waar jullie gebleven waren. De tweede date, scharrelen of misschien zelfs een relatie. Daarom hebben wij een aantal tips geselecteerd voor als je afstandelijk gedrag bij mannen ervaart. Want hoe los je dat op?
7. Zoek het niet alleen bij jezelf
Als allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat de reden waarom hij wegloopt niet altijd bij jou ligt. Veel vrouwen hebben namelijk de neiging om zich na zulke momenten behoorlijk onzeker te voelen en zichzelf vragen te stellen als; ben ik wel mooi genoeg? Was ik niet te saai? heb ik verkeerde dingen gezegd?
Besef dat deze vragen niet relevant zijn om jezelf te stellen aangezien je nog geen idee hebt waarom hij er vandoor is gegaan! In veel gevallen heeft het namelijk andere redenen die zo besproken worden. Pluis dus eerst de waarom-reden uit voordat je zelf conclusies trekt en het ten koste gaat van je zekerheidsgevoel.
8. Vraag waarom hij afstandelijk doet
Het is heel eenvoudig om door middel van aannames in een soort van vicieuze cirkel te belanden waarin jullie allebei afstandelijk doen. Hij doet afstandelijk, jij voelt je afgewezen en gaat ook afstandelijk doen. Daardoor komt er nog minder contact tussen jullie. Ook hebben vrouwen snel de neiging om indirecte opmerkingen te maken zoals “Gezellige middag is dit, maar niet heus” of “Wat heb ik nou weer gedaan”.
Het is veel beter om op een rustige en open manier te vragen waarom hij afstand neemt. Zonder oordeel! Want hij heeft recht op zijn eigen gevoelens en gedachten. Wellicht is het antwoord wel een hele opluchting, zoals “Ik heb hoofdpijn” of “Ik baal ervan dat die sneakers zijn uitverkocht”. Dan weet je dat het niets met jou te maken heeft en kun je hem even in z’n sop laten gaarkoken, zoals dat heet.
9. Focus je op jezelf
Dat hij afstandelijk gedrag vertoont wil niet zeggen dat jij hierdoor je middag, week of zelfs hele leven moet laten verzieken. Integendeel, door leuke dingen te ondernemen met vrienden of je extra te focussen op studie of werk, laat je hem zien dat je jezelf prima kunt redden.
Je hebt hem niet nodig om het leuk te hebben. Dat kan in hem het ‘jagersinstinct’ aanwakkeren. Door de afstand die hij zelf in eerste instantie nam, en die je nu zelf neemt, leert hij jou waarderen. Voor je het weet staat hij weer poeslief op de stoep. Jammer, want dan ben je net aan het winkelen met een vriendin! Alle gekheid op een stokje, als hij op een goede manier jaloers wordt, zal zijn afstandelijke gedrag waarschijnlijk op een natuurlijke manier worden opgelost.
10. Geef hem ruimte en tijd
Wat moet je als verliefde vrouw doen om hem, waar je zo verliefd op bent weer terug te krijgen? Als allereerst moet absoluut duidelijk zijn dat stalkgedrag averechts werkt, hij is immers niet voor niets weggelopen, om welke reden dan ook. Als hij er niet over wil praten en je zijn afstandelijke gedrag niet kunt oplossen, geef het dan de tijd.
Constant tegen hem blijven praten, contact blijven zoeken zal in de meeste gevallen tegen je werken. Hoe erg het ook prikkelt om weer tegen hem te praten, doe het niet! Hij moet iets verwerken en daar heeft hij de tijd voor nodig. Of hij moet ergens overna denken en kan daarbij jouw mening niet gebruiken. Onthoud dat ‘gedane zaken geen keer nemen’. Wat is gebeurd, is gebeurd. Je kunt er op dit moment niet echt iets aan veranderen, behalve afwachten.
De sleutel tot mogelijk succes in dit geval het geven van vrijheid. Hierdoor geef je hem namelijk ook de vrijheid om jou te missen! Als zijn afstandelijkheid niets met jou te maken heeft geeft hij binnenkort weer de volledige aandacht aan je.
11. Investeer in je seksleven
Er zijn een paar dingen die altijd (meestal) voorrang hebben in het hoofd van een man. Sterker nog, die zorgen dat hij zijn hoofd eventjes uitzet en alleen nog handelt vanuit zijn gevoel. Een van die dingen is seks. Door intiem te zijn met elkaar, overbrug je de afstand zonder ergens over te moeten praten. Tegelijkertijd laat je hem zien dat je om hem geeft en ervaart hij hoe geweldig het is om met jou samen te zijn.
12. Pas op dat je niet compenseert voor zijn afstandelijke gedrag
Veel vrouwen houden niet van stilte. Heeft hij niet zo’n zin om te praten? Prima, dan knal jij er nog even drie verhalen tegenaan. Waardoor je hem in feite alleen maar afstoot. Tijdens afstandelijk gedrag doen veel vrouwen er nog een schepje bovenop. Ze vragen heel erg door wat er nou precies aan de hand is, soms worden ze zelf afstandelijk en koud. Daardoor krijgt de man het gevoel alsof hij een extra probleem heeft. Terwijl hij in eerste instantie alleen maar even een rothumeur had. Door een kleinigheidje, zoals een slechte voetbalwedstrijd.
Pas op met een man die altijd afstandelijk is
Dit artikel focust zich erop als jouw date, vriend of man afstandelijk gedrag vertoont terwijl dat eerder niet het geval was. Het is echter ook mogelijk dat jouw date of vriend zich altijd afstandelijk gedraagt en dat je jezelf nu afvraagt hoe je dat oplost. Het kan natuurlijk in zijn karakter zitten, dat hij gewoon niet echt open is. Kijk bijvoorbeeld eens naar andere culturen – hoe moeilijk is het om echt contact te maken met een Japanner of een Rus? Hij mag dan wel uit hetzelfde land als jou komen, het kan zijn dat hij gewoon anders is. Door zijn opvoeding of door zijn genen.
Een andere reden voor ‘chronisch’ afstandelijk gedrag is dat hij bindingsangst heeft of geen serieuze intenties met je heeft. Dat wil zeggen dat hij het nu leuk vindt om met je te zijn, maar dat het wat hem betreft niet meer hoeft te worden dan een date of een potje seks. Dat klinkt hard, en dat is het ook. Realiseer je dat je pas verder komt in jullie date/relatie als er gecommuniceerd wordt. Dat komt van twee kanten. Dus als hij een gesloten oester is, dan wordt het heel erg lastig om jullie relatie naar een hoger level te brengen. Pas op dat hij je niet aan het lijntje houdt!
Conclusie
De keuze van hem om afstand te nemen kan simpelweg betekenen dat hij niet genoeg liefde voor jou voelt als jij voor hem. In dat geval zal hij niet meer terug komen.
Je zal dat moeten accepteren en verder gaan. Maar in veel andere gevallen heeft het één van de in dit artikel genoemde redenen. Deze groep mannen die een vorm van vluchtgedrag vertonen hebben een grotere kans om jou te gaan missen wanneer ze een tijdje alleen zijn. Er kan ineens realisatie bij hun binnen schieten dat hij het toch wel heel erg leuk met je had, meer dan leuk. In dit soort gevallen zal hij weer contact met je opnemen. Zoals eerder gezegd, geef hem hiervoor de ruimte. Je merkt snel genoeg of hij het nog in je ziet zitten of niet. Dat dien je dan te accepteren, hoe moeilijk dat ook kan zijn.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- De grootste afknappers bij mannen
- Hoe maak je hem gek op jou? 10 tips
- Wanneer denkt een man aan je? 12 signalen
- Wanneer vindt een man mij aantrekkelijk? 38 tips
- Hoe herken je foute mannen? (6 tips)
- Hou ik nog van hem? Hoe weet je of je nog van hem houdt?
- Afstandelijk gedrag bij vrouwen oplossen? 5 tips
- Waarom krijg je geen reactie op je berichtje of Whatsapp?
- Hoe wordt een man verliefd?
- Bindingsangst
- Wanneer moet je je relatie verbreken? 11 redenen
- Hoe ga je om met een midlifecrisis in een relatie? 5 tips