Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

5 manieren hoe mannen omgaan met liefdesverdriet

5 manieren hoe mannen omgaan met liefdesverdriet

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Alsof de grond plots onder je voeten vandaan zakt en je in een oneindig duister gat valt. Een troosteloos en genadeloos gevoel wat bijna iedereen in zijn of haar leven weleens gevoeld heeft: liefdesverdriet. Vaak lijken mannen hier minder last van te hebben dan vrouwen, maar is dat wel zo? Het antwoord is nee, schijn bedriegt. De gemiddelde man komt er simpelweg minder open voor uit dan de gemiddelde vrouw. Het mannelijke liefdesverdriet doet niets onder aan die van het vrouwelijk geslacht. Sterker nog, de gemiddelde man doet er zelfs langer over om een relatiebreuk te verwerken dan vrouwen. Maar hoe verwerken mannen hun liefdesverdriet dan ten opzichte van vrouwen? En hoe komt dat dat mannen er langer over doen dit verdriet te verwerken?



1. Relatiebreuk komt vaak onverwachts

Volgens Amerikaans onderzoek zien mannen een relatiebreuk minder snel aankomen dan vrouwen. Dit zorgt ervoor dat de man zich vaak totaal geen raad weet wanneer een relatie plots ten einde komt. Vrouwen daarentegen zijn eerder voorbereid op het ‘onverwachte’ en hebben dan ook vaker het gevoel dat ze het relatiebreuk aan zagen komen. Reden hiervan is dat mannen simpelweg evolutionair minder emotioneel gevoelig zijn dan vrouwen. Ook al ziet de man het einde van een relatie aankomen aankomen, vaak heeft hij niet nagedacht over wat het allemaal voor consequenties heeft. De emotionele klap is voor hem dus extra groot wanneer hun geliefde de benen neemt.


2. Weinig emotionele support

Naast het verliezen van je geliefde, verlies je tegelijkertijd ook je emotionele stabiliteit. Mannen zijn over het algemeen niet gewend hier onderling over te praten. Je kwetsbaar opstellen is bij mannen nog steeds een taboe, al verdwijnt dat wel langzaam maar zeker.

In een aantal gevallen werkt dit emotionele blok in hun voordeel. Zo hebben mannen minder snel de neiging om te piekeren over onnodige zaken dan vrouwen, het zogenoemde ‘overthinking’. Nadeel hiervan is weer dat als mannen kampen met liefdesverdriet, ze een veel minder groot emotioneel vangnet hebben dan vrouwen, die vaak onderlinge veel emotionele hulp aan elkaar verlenen. Zo weten mannen vaak niet goed waar ze het moeten zoeken als ze ‘lovesick’ zijn. Dit heeft echter ook een wetenschappelijk tintje. Zo hebben mannen het stofje vasopressine in hun hersenen wat ervoor zorgt dat ze onderling minder snel om emotionele hulp vragen.


3. Afleiding & opkropping

Gevolg van het feit dat mannen veel minder over hun liefdesverdriet praten dan vrouwen en daarmee minder hun emoties tonen, is dat ze afleiding gaan zoeken. Veelvoorkomende praktijkvoorbeelden hiervan zijn een complete focus op: werk, sport en/of uitgaan (inclusief alles wat daarbij komt kijken). Soms slaan deze nieuwe hobbies of activiteiten zelfs door in obsessies. Dit zorgt ervoor dat emoties in veel gevallen niet verwerkt worden door middel van gesprekken, maar verborgen en opgekropt raken in het hoofd. Resultaat hiervan is dat mannen vaak minder snel over een relatiebreuk heen komen dan vrouwen, die er vaak in het begin hevig last van hebben, maar er vervolgens een stuk sneller overeenkomen door er veel over te praten.

Reden dat vrouwen zich in het begin van de relatiebreuk slechter voelen dan mannen is omdat een relatiebreuk voor vrouwen evolutionair meer lading heeft (denk daarbij aan verzorging van kinderen). Ze hebben dus meer te verliezen dan de man. Mannen dienen in de natuur namelijk ‘alleen’ als bevruchter, beschermer en jager.


4. Jaloezie

Zoals eerder verteld doen mannen er over het algemeen langer over om hun liefdesverdriet te verwerken. Wat mannen ook vaak lang achtervolgt na een relatiebreuk is jaloezie. Vanaf oudsher wordt een het hebben van een vriendin instinctief gezien als het ‘bezit’ van een man. Als een man dus eigenlijk nog steeds verliefd is op zijn ex, voelt dit instinctief nog als bezit.

Ga maar na wat er allemaal in een man zijn brein rondspookt als zijn ex al snel een nieuwe partner heeft. Dit gegeven zorgt er tevens voor dat mannen langer hoop blijven houden dat het weer goed komt dan vrouwen, die er over het algemeen sneller vrede mee hebben.


5. Zoektocht naar iets nieuws

Uiteindelijk zoeken we allemaal bekende en vertrouwde patronen in een partner. Dit wetende is het niet gek dat ook mannen (on)bewust op zoek gaan naar iemand die op hun ex lijkt! Kijk dus niet raar op als je je ex vriendje met iemand hand in hand ziet lopen die op jou lijkt.

Denk dus niet te snel dat het een man niks doet als hij zijn leven weer snel lijkt op de rit lijkt te hebben na een relatiebreuk. Vaak is dit namelijk vluchtgedrag en draagt hij een masker, allemaal om zijn emoties uit de weg te gaan. Neem het hem niet te veel kwalijk. Deze trekken zijn namelijk voor een deel evolutionair bepaald en uiteindelijk leert ook de man te dealen met deze heftige gevoelens. Het duurt alleen wat langer en de manier waarop is aanzienlijk anders dan bij vrouwen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies