Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe ga je om met een midlifecrisis in een relatie? 5 tips

Hoe ga je om met een midlifecrisis in een relatie? 5 tips

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Één op de vier Nederlanders tussen de 30 en 60 jaar krijgt er mee te maken: de midlifecrisis. Bij de één duurt hij slechts een jaartje, bij de ander kan het gevoel van “de boot gemist hebben” en grote onvrede wel 10 jaar aanhouden. Zelf een midlifecrisis krijgen is al vervelend genoeg, maar als mensen met een relatie een midlifecrisis krijgen is dit nog veel lastiger. In dit artikel hebben we tips voor je verzameld hoe om te gaan met een midlifecrisis in je relatie.


1. Wat is een midlifecrisis precies?

Het woord “midlifecrisis” vertelt min of meer al wat er mee bedoeld wordt: een crisis halverwege je leven. In ons leven maken we tal van fases mee. Als kind ben je nog lekker onbezorgd, als puber worstel je met je ouders, school, je lichamelijke veranderingen en mogelijk je eerste liefde(s) en als student bereid je je voor op het werkende bestaan. Halverwege je leven (vandaar ook dat de meeste mensen de midlifecrisis krijgen tussen de 30 en 60 jaar oud) ga je reflecteren op je leven. Wat heb je zoal gedaan, wat heb je zoal bereikt, heb je je dromen en doelen verwezenlijkt en hoe blij ben je met waar je nu staat in het leven? Je gaat “dé vragen des levens stellen” en verbindt daar conclusies aan. Zeker als je op diverse vragen moet concluderen dat je anders in het leven staat dan je als kind, tiener en jong-volwassene had gedacht kan dit een ware shock veroorzaken: de midlifecrisis.

Rigoureuze veranderingen

In veel gevallen gaat de midlifecrisis dan ook gepaard met rigoureuze veranderingen en aanpassingen in je leven, in de hoop je weer goed te voelen over jezelf. De baan wordt opgezegd, de woning wordt verbouwd of je gaat misschien wel helemaal verhuizen en de man met de midlifecrisis denkt z’n problemen vaak op te lossen met een mooie bolide voor de deur of een Harley Davidson om de weekenden mee te vullen. Als je alleen in het leven staat kunnen deze veranderingen (los ervan of het goed is, want weglopen voor je ‘problemen’ is nooit goed) relatief weinig kwaad. Maar wat als je in een relatie zit en je krijgt te maken met een midlifecrisis?

Ingrijpende gevolgen

Dan zijn de gevolgen vaak veel ingrijpender. Relaties worden verbroken, mensen gaan vreemd en de partner wordt (veelal door mannen) ingeruild voor een (veel) jonger exemplaar. Met alle mogelijke gevolgen van dien natuurlijk, want dit soort aanpassingen in je leven draai je niet zo 1-2-3 terug als je weer bij zinnen bent gekomen en tot de conclusie komt dat de problemen niet bij je partner lagen, maar bij jou. Met onderstaande tips hopen we je een handje te helpen als je te maken krijgt met een midlifecrisis in je relatie (bij jezelf, maar óók bij je partner).

midlife-crisis


2. Herkennen van een midlifecrisis

Het herkennen van de midlifecrisis – en vooral ook het erkennen ervan – is essentieel. Problemen kunnen enkel opgelost worden als je weet hebt van hun bestaan en ook daadwerkelijk accepteert dat je je in een midlifecrisis begeeft. Je bent niet alleen. Zoals gezegd krijgt ongeveer 25% van de Nederlandse mannen en vrouwen er mee te maken. Bij vrouwen duurt hij vaak zo’n jaar à 5 jaar, bij mannen kan de midlifecrisis wel 10 jaar aanhouden.

Een lange en lastige periode dus, maar wel een fase waarin je zal moeten inzien dat het niet je partner is waar je je zo zeer aan stoort (je hield immers ooit zielsveel van hem of haar, anders was je er geen langdurige relatie mee aangegaan), maar dat je je weer levendig wilt voelen en daardoor opeens weer flink veel tijd in je uiterlijk gaat steken en opnieuw gaat flirten. Omdat je wilt weten of je nog goed in de markt ligt bijvoorbeeld. Zolang je er geen vervolg aangeeft (lees: vreemd gaan of je partner verlaten) is daar op zich niets mis mee. Mocht je merken dat je partner opeens dagelijks uren voor de spiegel staat en een nieuwe garderobe aanschaft, (h)erken dan ook de midlifecrisis en volg de volgende tip vooral op!


3. Praat er over in je relatie

Het herkennen van de midlifecrisis is een belangrijke stap. Veel mensen die (een milde vorm van) een midlifecrisis ondervinden hebben het zelf niet eens door dat ze er last van hebben. De partner kan het wat dat betreft vaak sneller inschatten. Hij of zij ziet veranderend gedrag bij de partner en als je de ‘symptomen’ herkent, kun je vaak de ‘diagnose’ al snel stellen. Het vervolgstuk is praten. Veel praten. Waar komt de onvrede vandaan? Waarom heeft men het gevoel dat men ‘de boot heeft gemist’? Waarom voelt het nu als ‘alles of niets’? Wat zou men anders willen zien? Wat zou men anders doen? En hoe kunnen jullie hier samen een oplossing voor vinden? Vragen die soms niet even altijd makkelijk zijn om te beantwoorden voor jezelf, laat staan er openlijk over praten met een ander. Zeker als antwoorden pijnlijk kunnen zijn voor de ander. Toch is het voor je relatie van reuze belang dat deze gesprekken wel plaats vinden. Alleen op die manier kun je samen oplossingen bedenken die jullie door deze moeilijke periode slepen en wees niet getreurd: de oplossing is vaak eenvoudiger dan gedacht!

Verander wat je anders wilt

En daarmee bedoelen we dus niet je partner op straat zetten natuurlijk! De ‘symptomen’ van een midlifecrisis zijn over het algemeen relatief duidelijk te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Heimwee naar vroeger
  • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel
  • Hernieuwde aandacht voor je uiterlijke verschijning
  • Het aanschaffen van (dure) materiële zaken (auto, motor, boot, sieraden, merkkleding, enz.)
  • Die ene lang gekoesterde wens nu eindelijk eens waar maken
  • Je toevlucht zoeken in drank, drugs, de kerk of (spirituele) sekten

Wie tussen de regels doorleest ziet dat veel mensen met een midlifecrisis de oplossing buiten zichzelf zoeken. Die geweldige cabrio gaat het probleem wel oplossen of die Gucci-tas zal er wel voor zorgen dat je weer helemaal happy bent. Alhoewel zulke oplossingen buiten jezelf kortstondig voor een gevoel van euforie zorgen, val je vervolgens vaak nóg dieper in een gat. Je hebt die sportauto gekocht en nu staat die voor de deur, en vind je er eigenlijk weinig meer aan. De Gucci-tas verdwijnt in de kast en komt er nog maar sporadisch uit, net als die Dolce & Gabbana-jurk die je voor eventjes héél gelukkig maakte.

De échte oplossingen hebben nooit te maken met materiële zaken, maar kunnen zeker terug gevonden worden in ervaringen. Maak dus vooral die grote reis waar je als kind al van droomde en verander van baan als je huidige job je weinig zingeving geeft. Ontwikkel nieuwe hobby’s waar je hart sneller van gaat kloppen en begin met het bespelen van dat instrument wat je altijd al wilde, maar nooit eerder hebt gedaan.

blank


4. Investeren in de relatie

Een tip die niet specifiek gericht is op problemen met een midlifecrisis binnen de relatie, maar meer iets dat men altijd zou moeten doen binnen een relatie. Ja, het leven is druk-druk (en zorgt daardoor mogelijk juist voor de midlifecrisis), maar dat is geen excuus om eens per week “ons-tijd” in te plannen. Ga samen uit eten, maak een wandeling door het bos of langs het strand en regel een oppas zodat jullie even helemaal alleen zijn en niet op de kids hoeven te letten. Dit zijn de momenten waarop je weer nader tot elkaar kunt komen en mogelijk ook in alle rust diepgaande gesprekken kunt voeren over het hoe en wat van de midlifecrisis bij jezelf en/of je partner.

Oplossingen worden vaak bedacht buiten de eigen omgeving. Het is niet voor niets dat mensen op werkkampen of retraites gaan in verre oorden om doorbraken te krijgen. Je hoeft echter helemaal niet ver van huis te gaan om samen tot nieuwe inzichten te komen. Zoals gezegd doet een ontspannen wandeling en een goed gesprek wonderen, zelfs als deze plaatsvindt in je eigen dorp of stad.

Het glas is halfvol, niet halfleeg

Gevoelens van onvrede over je leven en denken dat je de boot gemist hebt ergens, zorgen voor veel negatieve gedachten. Ja, op dit moment van reflectie ben je misschien halverwege in je leven en heb je vanwege je terugblik een nare smaak in de mond. Bedenk dan dat je er op twee manieren naar kunt kijken: dit was de helft van m’n leven (en ik ben daar zeer ontevreden over) óf ik heb nog een tweede helft te gaan (en ga er alles uit halen wat er in zit). Positief blijven in tijden van negativiteit is niet altijd makkelijk, maar wel essentieel. Blijf niet hangen in die vicieuze cirkel van negatieve gevoelens en emoties, maar doorbreek de cirkel en vervang elke negatieve gedachte voor een positieve. Het glas is halfvol en het is aan jou om van elke resterende slok te genieten!


5. Zoek professionele hulp

mediator

Waar de één relatief eenvoudig door de midlifecrisis heen wandelt, kan de ander daadwerkelijk jaren in zak en as zitten. We zijn allemaal verschillend en schroom dus vooral niet om professionele hulp te zoeken als jij denkt dat dit jou (en je partner en relatie) verder helpt. Er is niets mis met een reikende hand vastgrijpen in geval van nood. Laat de drempel voor wat het is, zet jezelf (en je trots) opzij en maak gebruik van de middelen die er zijn.

Intussen weet je dat 25% van de Nederlanders vroeg of laat te maken krijgt met een midlifecrisis en ze komen er echt niet allemaal helemaal zelfstandig doorheen. Een (groot) gedeelte doorstaat de midlifecrisis middels een professional die ze bijstaat in deze moeilijke tijd. Voeg je vooral bij deze groep in plaats van je toevlucht te nemen in snelle auto’s, jonge meiden, drank, drugs of overmatig koopgedrag. Uiteindelijk altijd een veel betere oplossing en baat het niet, dan schaadt het natuurlijk ook niet!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies