In het begin van je relatie dacht je de ware gevonden te hebben. Je had het gevoel nog nooit zo verliefd te zijn geweest. Nu heb je een punt bereikt waarop je beseft dat je eigenlijk doodongelukkig bent. In dit artikel lees je wat je daaraan kunt doen.
De weg naar een ongelukkige relatie
Wanneer je iemand hebt ontmoet en je bent verliefd geraakt, dan is dat op dat moment het mooiste gevoel van de wereld. Sterker nog, verliefd zijn maakt van de hele planeet een mooiere plek. Je interne batterij krijgt een enorme boost, je bent vrolijk en die lach lijkt niet van je gezicht te verdwijnen. Als de liefde wederzijds is, dan duurt het vaak niet lang voordat een relatie een feit is. Je voelt het geluk door je aderen stromen en hoopt deze sensatie voor altijd vast te kunnen houden. Helaas mislukt dat vaak in de praktijk. Waarom? Laten we dat eens onder de loep nemen.
De roze bril
Wanneer je verliefd bent, dan maken je hersenen een stofje aan. Dit “gelukshormoon” geeft je een heerlijk gevoel en kriebels in je buik. Naarmate de tijd in een relatie voorbijgaat, leer je je partner steeds beter kennen en kan het zijn dat het gevoel van verliefdheid langzaam maar zeker plaatsmaakt voor “houden van”. Natuurlijk zijn er uitzonderingen (die met name in films te zien zijn), maar deze laten we in dit geval even buiten beschouwing.
Met de transformatie van de verliefdheid valt vaak ook de roze bril van ons gezicht af. Die bril wordt ons aangereikt door het aangemaakte stofje en dit verklaart waarom de wereld zo’n mooie plek is wanneer we verliefd zijn.
Door het wegvallen van de roze bril krijgen we weer een beetje grip op de werkelijkheid en komen we langzaam weer met beide benen op de grond terecht. Dan blijkt je partner geen god of godin te zijn, maar ook maar gewoon een mens van vlees en bloed. Met goede, maar zeker ook slechte kanten.
Die slechte kanten kunnen na verloop van tijd wat irritaties opleveren, maar aan het einde van de dag maakt dat niets uit aangezien je van je partner houdt en je beseft dat je voor het totaalplaatje gekozen hebt.
Oorzaak achterhalen
Als je de roze bril kwijt bent is het uiteraard niet de bedoeling dat je ongelukkig in je relatie bent. Is dat wel zo, dan moet je de oorzaak zien te achterhalen, want een relatie waarin je ongelukkig bent kan een behoorlijke bal en ketting zijn. Niet alleen jij, maar ook je werk en je sociale kring kunnen eronder lijden.
Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom je je ongelukkig voelt in je relatie. Misschien behandelt je partner je niet op een respectvolle manier of ben je er bijvoorbeeld achter gekomen dat je partner eigenlijk helemaal niet zo goed bij je past. Alleen wanneer je de oorzaak van je ongelukkige gevoel hebt gevonden, kun je de koe bij de horens vatten en er iets aan doen.
Om erachter te komen waarom je ongelukkig bent, kun je jezelf afvragen wanneer je dit gevoel voor de eerste keer hebt gevoeld of welke punten in je relatie je ongelukkig maken. Pak daarbij gerust pen en papier en noteer deze dingen voor jezelf, zodat je een duidelijk overzicht hebt met oorzaken voor jouw ongeluk.
Stenen leggen voor verbetering
Heb je vastgesteld wat de oorzaak is van jouw ongelukkige gevoel binnen je relatie, dan is het tijd om het probleem aan te pakken en er voor te zorgen dat je weer gelukkig wordt. Als jouw gevoel veroorzaakt wordt door je partner, dan is het belangrijk om met je wederhelft te praten.
Zo’n gesprek is altijd moeilijk, zeker wanneer je partner denkt dat jij gewoon gelukkig bent. Door op een rustige en open manier kenbaar te maken dat (en waarom) je ongelukkig bent en je partner de ruimte te geven daarop te reageren, creëer je een constructief gesprek.
Houd zelf ook je oren goed open voor wat je partner te vertellen heeft. Door samen over de relatie en gevoelens te praten, kun je de eerste stenen richting verbetering leggen en werken om je geluksgevoel terug te krijgen.
Kan jouw partner zich totaal niet vinden in de punten die jij benoemt? Dan kan het ook niet verkeerd zijn om eens goed in de spiegel te kijken. Leg je de lat misschien iets te hoog voor je relatie? Of heb je te hoge verwachtingen? Ook dat kunnen oorzaken zijn voor dat nare gevoel waarmee je rondloopt.
Staat jouw partner totaal niet open voor jouw gevoel of wordt dit weggewuifd, dan kun je je afvragen of deze persoon wel degene is waar je mee verder wilt. In een goede relatie moet er ruimte zijn om gevoelens bespreekbaar te maken en te luisteren naar elkaar.
Maak je gevoel altijd bespreekbaar
Wat de oorzaak ook mag zijn, het beste wat je kunt doen in een ongelukkige relatie is het bespreekbaar maken. Wanneer je wederom gelukkig wilt zijn en je zeker weet dat je je partner niet kwijt wilt, dan zul je dat sowieso moeten doen. Alleen dan kun je mogelijkerwijs veranderen wat jou pijn doet.
Daarbij is het belangrijk om niet te vergeten dat het wegebben van de vlinders in je buik geen abnormale ontwikkeling binnen een relatie is. Het draait om het houden van je partner, samen gelukkig zijn en obstakels die het leven gratis en voor niks op je pad gooit, te trotseren.
Geen enkele relatie is perfect en er zullen altijd ups en downs zijn. Maak jezelf in ieder geval niet onnodig ongelukkig door een ideaalbeeld van de perfecte relatie hoog te houden.