Een compliment geven is niet alleen voor de ontvanger van dat compliment prettig, maar het heeft ook positieve gevolgen voor jouzelf. Zo is het geven van een oprecht compliment eigenlijk een cadeautje voor jullie allebei. Het maakt de dag van de één en zorgt voor een goed gevoel bij jullie allebei. Hoewel het geven van complimenten fijn is, is het toch niet altijd even makkelijk om een goed compliment te geven. Daarom geven we je in dit artikel een aantal handige tips voor het geven van oprechte complimenten.
Een compliment geven
Met een compliment kun je de ander laten zien dat je iets hebt opgemerkt of dat je iets waardeert. ‘Wat zit je haar leuk,’ ‘wat heb je die opdracht goed uitgevoerd’ of ‘wat een geweldige prestatie dat je eerste bent geworden bij die wedstrijd,’ zullen hoogstwaarschijnlijk een flinke glimlach op het gezicht van de ontvanger van het compliment toveren. Maar toch zijn er ook een hoop mensen die niet zo goed weten hoe ze een (goed) compliment moeten geven.
Een oprecht compliment geven
Een oprecht compliment geven is niet zo moeilijk als je denkt. Het belangrijkste bij het geven van een oprecht compliment is zorgen dat hij ook daadwerkelijk gemeend is. Zeggen dat je vindt dat iemand zo mooi kan zingen, terwijl je nog maar net de neiging kon onderdrukken om je vingers in je oren te stoppen, is geen oprecht compliment. Sterker nog: het is een leugen. Als je een oprecht compliment wilt geven, is dat dus ook direct de allerbelangrijkste tip: zorg dat je het compliment echt meent.
Hoe geef je oprechte complimenten?
Een compliment als ‘mijn complimenten’ is bedoeld als een oprecht compliment, maar eigenlijk is dit compliment vrij leeg. Om een oprecht compliment te geven, kun je het compliment beter persoonlijker maken, zodat het ook echt iets betekent voor de ontvanger. Wat heeft iemand goed gedaan? Of waarom waardeer je een bepaalde eigenschap in iemand. Wat maakt dat je graag met iemand werkt? Waarom vind je iets mooi?
Benadruk ‘wat’ en/of ‘waarom’
Door je compliment concreet te maken, komt hij veel beter over. Zeg bijvoorbeeld ‘wat ontzettend knap dat je de marathon hebt voltooid!’ in plaats van ‘goed gedaan.’ Of zeg ‘Dat blauwe shirt staat je echt goed, het laat je ogen zo mooi uitkomen’ in plaats van ‘Wat een leuk shirt.’ Door te benoemen wat je zo knap, goed of mooi vindt, en waarom je dat vindt, maak je een compliment direct een stuk persoonlijker en oprechter.
Geef ook eens complimenten voor dingen die ‘normaal’ zijn
Een compliment geven voor een uitmuntende prestatie is natuurlijk een goed idee, maar ook voor alledaagse dingen kan een oprecht compliment erg fijn zijn. Heeft iemand een klus gedaan die hij of zij eigenlijk nooit doet, maar vind jij eigenlijk dat het niet meer dan normaal is dat hij of zij dat heeft gedaan? Dan is de kans groot dat je niet de moeite zult nemen om daar een compliment aan te wijden. Jammer, want juist doordat iemand het uit zichzelf heeft gedaan terwijl hij dat nooit doet, is het oprecht een compliment waard.
Tip: Waak in dit geval wel voor een compliment die kritiek bevat. Zeg dus niet ‘wat fijn dat je ook een keer de was hebt gedaan’ maar ga simpelweg voor ‘wat superfijn dat je de was hebt gedaan’. Verderop in het artikel lees je meer over kritiek geven in complimenten.
Complimenten voor dat wat altijd gedaan wordt
Omgekeerd geldt bovenstaand principe natuurlijk ook. Zowel op je werk als thuis zijn er bepaalde dingen die altijd door iemand gedaan worden. Hierdoor is het vanzelfsprekend geworden. Betekent dat dat je er geen complimenten voor kunt geven? Nee, natuurlijk niet. Juist omdat iemand iets altijd goed regelt, verdient hij of zij daar oprechte complimenten voor.
Dingen die je beter kunt vermijden bij het geven van een compliment
Een oprecht compliment kan iemands dag maken. Maar een niet zo handig compliment kan juist het totaal tegenovergestelde doen. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen als je graag oprechte complimenten wilt geven. Daarom zijn er een aantal dingen die beter niet kunt doen, waaronder:
1. Kritiek geven in een compliment
Veel mensen hebben namelijk de neiging om een compliment geen echt compliment te laten zijn, zie de volgende voorbeelden:
- Wat goed dat je iets met mijn advies hebt gedaan.
- Super dat je die troep eindelijk hebt opgeruimd.
- Wat een mooi jurkje heb je aan, kleedt echt goed af.
- Je hebt het in ieder geval wel beter gedaan dan de vorige keer.
Hoewel je bovenstaande complimenten waarschijnlijk niet per se verkeerd bedoelt, zijn het eigenlijk niet echt complimenten. In elk van bovenstaande complimenten is namelijk een stukje kritiek te vinden, en dat is niet wat een compliment zou moeten doen; kritiek leveren.
Wat gaat er mis?
Als je bovenstaande ‘complimenten’ eens kritisch bekijkt, dan zie je al snel dat het niet echt goede complimenten zijn. Het eerste voorbeeld is eigenlijk niets meer dan een ‘ik zei het toch’ verpakt in een ander jasje. Het tweede voorbeeld zegt dat degene die de troep heeft opgeruimd dat eigenlijk wel eerder had mogen doen. Het derde voorbeeld zegt (onbedoeld) iets over het figuur van de drager en hoe dat blijkbaar kleding nodig heeft die afkleedt. Het laatste compliment zegt dat de vorige prestatie niet best was en dat het dit keer wel beter ging, maar niet goed.
2. Het compliment niet vanuit jezelf geven
Veel mensen vinden het lastig om bepaalde complimenten vanuit zichzelf te geven, waardoor ze iemand anders gaan gebruiken voor het compliment. Dit zie je terug in dit soort complimenten:
- De buurvrouw zei dat ze vindt dat je zo’n mooi optreden hebt gegeven.
- Mijn vriendin zei dat je er zo goed uitziet.
- Mijn moeder vindt het zo knap van je dat je dat hebt bereikt.
Hoewel bovenstaande voorbeelden natuurlijk ook gewoon zo kunnen zijn, worden dit soort zinnen ook vaak gebruikt door mensen die het geven van een compliment lastig vinden. Ze gebruiken in dat geval de buurvrouw om je te vertellen dat ze je optreden mooi vonden. En hun moeder om aan te geven dat ze het knap vinden dat je iets hebt bereikt.
Geef het compliment vanuit jezelf
Ben jij iemand die het lastig vindt om een compliment te geven? Onthoud dan dat het compliment vanuit jou meer betekent dat het compliment vanuit een ander. Gebruik dus liever ‘ik’ om het compliment te geven. De ontvanger zal het compliment enorm waarderen, juist omdat je niet zo snel een compliment geeft.
3. Complimenten geven omdat je denkt dat het moet
Een compliment geven om het geven van een compliment, is geen oprecht compliment. Het rondstrooien van (ongemeende) complimenten is dat ook geen goed idee als je graag oprechte complimenten wilt geven. Het te vaak geven van complimenten zal er daarnaast voor zorgen dat mensen je niet meer serieus nemen.
Doseer je complimenten
Iedere dag tegen iemand zeggen dat hij zo’n leuk overhemd aanheeft, heeft waarschijnlijk alleen maar een negatief effect of een effect dat je niet wilt bereiken. De kans dat iemand zich gaat afvragen wat je van hem/haar moet, is hier namelijk groot. Ook resulteert het er waarschijnlijk in dat je complimenten niet meer geloofd worden, omdat je bij elk overhemd zegt dat je hem leuk vindt.
Een oprecht compliment ontvangen
Naast dat mensen het lastig kunnen vinden om een oprecht compliment te geven, vinden veel mensen het ook lastig om een oprecht compliment te ontvangen. Dit resulteert vaak in een ontkrachting van het compliment of in een manier om het compliment weg te wuiven. Dat is jammer, want zo doe je jezelf en degene die het compliment geeft tekort.
Ontkracht een compliment niet
Als iemand zegt dat hij of zij je shirt zo ontzettend leuk vindt, kun je ook gewoon ‘dank je wel,’ zeggen in plaats van ‘hij was maar een tientje.’ Hetzelfde geldt wanneer je een compliment krijgt voor iets dat je gedaan hebt. Het compliment wordt je niet voor niets gegeven, dus je kunt er maar beter van genieten in plaats van zeggen ‘ik vond eigenlijk dat hij het beter deed’ of ‘ik maakte wel een foutje.’
Oprechte complimenten geven
Het geven van een oprecht compliment lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Het belangrijkste is dat je een compliment enkel en alleen geeft als je het meent. Alleen op die manier is het compliment namelijk daadwerkelijk oprecht. Daarnaast is het goed om het compliment persoonlijk te maken, door te benoemen waar iemand zo goed is, wat er goed gedaan is, of waarom je iets zo knap, mooi of bijzonder vindt. Op die manier geef je een veel ‘rijker’ compliment, dan wanneer je alleen ‘goed gedaan’ zegt. Er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen als je een oprecht compliment wilt geven. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om kritiek uit het compliment weg te laten.