Een relatie met iemand met ADHD kan soms knap lastig zijn. Waar je viel voor zijn of haar enthousiasme, spontaniteit, vrolijke karakter en gevoel voor humor, merk je na een poosje dat hier ook minder leuke kanten aan zitten. Soms begrijp je helemaal niets van het gedrag van je partner en soms hebben jullie het geweldig leuk samen. In dit artikel vertellen we over een aantal veelvoorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen bij een relatie met iemand met ADHD en hoe je een relatie met iemand die ADHD heeft leuk en gezond houdt.
Obstakels in een ADHD relatie
Het kan soms ontzettend lastig zijn om een relatie te hebben met iemand die ADHD heeft. Als je niet weet waar dit gedrag vandaan komt kan het al helemaal frustrerend zijn. Daarom kan het allereerst helpen om te weten dat bepaald gedrag door ADHD veroorzaakt wordt, dan kan je partner er dus niet altijd iets aan doen. We zullen eerst wat veelvoorkomende problemen bespreken waar je tegenaan kunt lopen in een relatie met iemand met ADHD.
Chaotisch & uitstelgedrag
Heb je in het weekend de hele keuken opgeruimd en geboend, kom je ‘s avonds thuis, staat er een feestmaal op tafel. Fantastisch natuurlijk. Na een geweldig diner loop je de keuken binnen en is de euforie compleet verdwenen. Je treft de keuken aan in ontplofte toestand en drie keer raden wie dat mag opruimen.
ADHD’ers zijn vaak chaotisch en rommeliger dan niet-ADHD’ers. Ook hebben ze vaak last van uitstelgedrag, waardoor jij wellicht zo klaar bent met de troep dat je het zelf maar opruimt. Anderzijds zijn ze ook vaak erg creatief, waardoor ze je dus bijvoorbeeld verrassen met een uitgebreid feestmaal.
Vergeetachtig
Je hebt je partner gevraagd een cadeau te kopen voor gezamenlijke vrienden, maar eenmaal aangekomen op het feest blijkt hij of zij niets meegenomen te hebben. Als je hem of haar hier op aanspreekt is je partner er stellig van overtuigd dat jullie dit nooit besproken hebben.
Vergeetachtigheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met ADHD. Dit is geen desinteresse of onwelwillendheid van je partner, door de drukte in zijn of haar hoofd is het echt lastiger om dingen te onthouden.
Impulsief (koop)gedrag
Kom je thuis, staat er ineens een peperdure nieuwe laptop op tafel, omdat ‘het loon vandaag gestort is’, aldus je partner. Of je partner heeft zonder het met jou te overleggen een nieuwe wasmachine gekocht, omdat jullie oude vanochtend stuk is gegaan.
Impulsief koopgedrag is niet uitzonderlijk voor mensen met ADHD. Iemand met ADHD grijpt aanwezige kansen meteen aan en denkt vaak minder lang na over aankopen die jij als niet-ADHD’er wel uitgebreid zou overwegen.
Echter, ook als je weet dat je partner iets niet met opzet doet, kan het alsnog ontzettend frustrerend zijn. Als partner van iemand met ADHD voel je je wellicht soms onbegrepen en alleen, omdat je verder geen mensen om je heen hebt die de problemen herkennen. Hoe ga je om met de ADHD van je partner en zorg je er tegelijkertijd voor dat je hier zelf niet aan onderdoor gaat en jullie relatie vooral leuk houdt?
Hoe ga je om met een partner met ADHD?
Leven met ADHD kan soms behoorlijk vervelend zijn. Daarom is het goed om het voor je partner makkelijker te maken en begrip te tonen voor de situatie.
Begrip tonen
Begrip voor elkaar kunnen tonen zal voor een groot deel bepalen hoe gezond jullie relatie zal zijn. Het is daarom goed om je als partner van iemand met ADHD te verdiepen in de kenmerken van de ADHD van je partner. Als je begrijpt waarom hij of zij bepaalde dingen doet of juist niet kan, kun je er vaak ook iets luchtiger tegenaan kijken. Maak alles vooral ook niet te zwaar en maak er samen lekker grappen over. Dan houd je het met elkaar ook veel gezelliger en voorkom je dat alles strand in eindeloze discussies over jullie frustraties.
Daarnaast is het ook belangrijk voor je partner om begrip te krijgen voor wat er voor jou soms frustrerend is aan zijn of haar gedrag, of waarin jij je onbegrepen kan voelen. Zorg dat je echt tijd voor elkaar maakt om dit met elkaar te bespreken, zodat wederzijdse frustraties niet torenhoog oplopen.
Verantwoordelijkheid
Doordat je partner het lastig vindt om te plannen, volgens afspraak op te ruimen of na te denken over een dure aankoop, heb jij misschien de neiging dit voor hem of haar te doen. Echter neem je hiermee de verantwoordelijkheid bij hem of haar weg en zorg je er uiteindelijk voor dat jij steeds meer voor je partner moet gaan denken. Natuurlijk kun jij je partner helpen bij de dingen die hij of zij lastig vindt, maar wees je er wel van bewust dat je niet al het werk voor hem of haar gaat doen. Daar wordt jij uiteindelijk alleen maar heel erg moe van en zal jullie relatie scheef groeien.
Jullie kunnen daarentegen wel samen op zoek gaan naar oplossingen voor dingen waar je partner tegenaan loopt. Wellicht helpt het bijvoorbeeld om een groot bord in huis te hangen, waar jullie belangrijke afspraken en boodschappen opschrijft, zodat je partner het ziet en daardoor minder gauw vergeet.
Communiceren
Voor je partner is het natuurlijk vervelend dat hij of zij last heeft van de symptomen van ADHD, maar ook voor jou kan dit af en toe behoorlijk frustrerend of verdrietig zijn. Daarom is het hartstikke belangrijk dat jullie hierover naar elkaar blijven communiceren. Zoals we hierboven al zeiden is het goed om hier bewust momenten voor in te plannen. Knal je frustratie er niet altijd meteen uit op het moment dat er iets mis gaat, maar doe dit op een moment dat jullie je beiden rustig voelen.
Accepteer de situatie
Voor een gezonde relatie is het voor jullie allebei heel erg belangrijk om de ADHD van je partner helemaal te accepteren. Jullie zullen beiden moeten accepteren dat jullie relatie wellicht anders is dan de relaties die jullie om je heen zien. Dat hoeft echter helemaal niet iets negatiefs te betekenen. Er zijn waarschijnlijk ook veel eigenschappen van je partner die bij ADHD horen, waar jij juist op gevallen bent. Wellicht zijn of haar vrolijkheid, enthousiasme en energie. Focus je hierop in jullie relatie en probeer te kijken hoe jullie elkaars sterke punten kunnen vergroten en elkaar kunnen helpen bij elkaars zwaktes.
ADHD is geen excuus
Hoewel door de symptomen van ADHD bepaalde zaken lastiger zijn voor je partner, dan voor iemand zonder ADHD, mag dit echter nooit een excuus zijn om jou niet goed te behandelen. Als je merkt dat je partner zijn of haar ADHD als reden gebruikt om bepaalde fouten te ‘mogen’ maken, probeer hier dan heel erg duidelijk je grenzen in aan te geven. Je partner heeft nog steeds verantwoordelijkheid over zijn of haar gedrag en als het niet goed voelt hoe jij behandeld wordt, dan is het heel belangrijk om dit uit te spreken.
Schakel eventueel hulp in
Het kan voor zowel je partner met ADHD als voor jou goed zijn om hulp te zoeken. Hoe meer begrip en kennis jullie hebben van elkaars situatie, en hierover met elkaar durven en kunnen communiceren, des te meer zal dit jullie relatie ten goede komen.
Heeft je partner zich laten testen op ADHD? Of liep jij tegen terugkerende problemen aan in jullie relatie en denk je nu dat dit komt doordat hij of zijn ADHD heeft? Probeer nooit zelf aan het diagnosticeren te slaan, dit zal wellicht ook alleen maar tot frustratie van je partner leiden. Als je echt denkt dat je partner ADHD heeft en bij hulp gebaat is, schakel hier dan altijd een professional voor in. Dan kan het goed allereerst goed zijn om dit op een voorzichtige manier met je partner te bespreken. Als je partner daarvoor openstaat kun je voorstellen om een afspraak te maken bij de huisart: die kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde psycholoog. Vervolgens kan hij of zij een eventuele diagnose stellen en kan je partner daar de hulp bij kan krijgen die nodig is.
Misschien lijkt het jou logisch om vooral hulp te bieden aan je partner en word je daarmee een soort coach. Dit kan natuurlijk, zolang dit voor jullie beiden gezond voelt. In jullie relatie wil je voorkomen dat jij een soort hulpverlener wordt en jullie relatie daardoor scheef wordt. Als je dit merkt kan het alsnog goed zijn om een extern persoon in te schakelen, zoals een psycholoog of coach.
Als je merkt dat je het echt lastig vindt om om te gaan met de ADHD van je partner, of wanneer je merkt dat je niet een persoon om je heen hebt waar je je frustraties af en toe kan uiten en daarin begrepen wordt, kan het ook voor jou goed zijn om hulp in te schakelen. Hiervoor kun je ook contact opnemen met een coach of psycholoog, maar je vindt ook online bijvoorbeeld veel fora en websites over dit onderwerp. Het kan ook helpen daar af en toe je verhaal kwijt te kunnen.