Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe kun je relatieproblemen oplossen?

Hoe kun je relatieproblemen oplossen?

Laatst bijgewerkt: 3 september 2024

Relatieproblemen. Vrijwel ieder stel krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. In veel gevallen zijn de problemen van voorbijgaande aard. Is de oplossing al snel gevonden. Maar wat als je met serieuze relatieproblemen krijgt te maken waar je niet zo 1-2-3 een oplossing voor hebt gevonden? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. We bespreken de meest voorkomende relatieproblemen en bieden je tevens tips om tot een oplossing te komen!


Veelvoorkomende relatieproblemen

Relatieproblemen zijn er in tal van soorten en maten. Soms worden ze veroorzaakt door toedoen van één van de partners, een andere keer is het een samenloop van omstandigheden. Alhoewel er niet voor ieder relatieprobleem een vastomlijnde oplossing is (ieder mens en iedere relatie is immers uniek), hebben we hieronder veelvoorkomende relatieproblemen voor je verzameld inclusief de oplossing.


Geen of verkeerde communicatie

Communiceren is dé sleutel tot een succesvolle relatie. Je moet blijven praten met elkaar. Uiteraard is het bij communicatie wel vaak de toon die de muziek maakt. Door verkeerd te communiceren met elkaar (of in het ergste geval: helemaal niet communiceren met elkaar) kunnen er al gauw problemen om de hoek komen kijken. Je zal je dus moeten uitspreken naar je partner toe over wat je bezig houdt. Waar je mee zit. Wat je irritant vindt. Maar ook wat juist wél goed gaat.

Luisteren is daarbij misschien nog wel belangrijker dan zelf spreken. Goed luisteren is echter niet altijd even eenvoudig. Zeker wanneer emoties de boventoon voeren kan je dingen heel anders interpreteren dan je partner het wellicht bedoelt. Het is daarom belangrijk om zonder vooroordeel te luisteren naar je partner en proberen te voorkomen dat een conversatie eindigt in een ordinaire scheldpartij waarbij jullie elkaar over en weer van alles en nog wat verwijten.


Vreemdgaan/overspel

Dit is misschien wel het relatieprobleem wat het moeilijkst op te lossen valt. Overspel van de partner legt in veel gevallen een bom onder de relatie en slaat een enorme deuk in iemands (zelf)vertrouwen. Er is nooit meer een weg terug nadat de partner is vreemdgegaan. Er is enkel nog een weg vooruit. Soms kan het overspel vergeven worden en blijft het koppel het gezamenlijke pad volgen, maar in veel gevallen leidt vreemdgaan tot een scheiding van wegen. Welke oplossing de juiste is weet je nooit vooraf en er is dan ook geen vaste oplossing voor dit relatieprobleem.

Besluiten jullie om toch gezamenlijk door te gaan, dan is het belangrijk dat de reden van het overspel achterhaald wordt om een nieuwe misstap te voorkomen. Vaak gaan mensen vreemd omdat er binnen de eigen relatie iets scheelt. Partners hebben bijvoorbeeld geen of weinig seks met elkaar, de spanning is er uit of er heerst een ontevreden gevoel over geborgen- en genegenheid.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de vreemdgaande partner een notoire vreemdganger is. Hij of zij heeft zelf geen enkel bezwaar tegen vreemdgaan en zal dit bij al zijn partners doen. Als je hiermee te maken hebt, heb je feitelijk maar 2 opties: accepteren dat het weer gebeurt of weggaan. In alle andere gevallen kan veel praten (eventueel met een professional) helpen om de boel weer op de rit te krijgen.


Relatieproblemen door financiën

“Money is the root of all evil”. Het is zelfs in de bijbel te lezen. In veel gevallen komen relatieproblemen voort uit geldzorgen. Geldproblemen zorgen voor veel stress, verwijten en een gevoel van ongeluk. Wanneer vooral één van de partners de schuldige is van de ontstane geldproblemen kan de situatie al snel uit de hand lopen. Onnodig, want geldproblemen zijn vrijwel altijd op te lossen.

Ook hier is het weer belangrijk dat je goed met elkaar praat en probeert de ander niet te overladen met verwijten. Door volkomen open en eerlijk te zijn tegen elkaar kun je samen constructief een plan van aanpak bedenken. Wellicht kan een budgetcoach of andersoortig professional hulp bieden om inzicht te krijgen in de geldproblemen en een oplossing hierbij aandragen. Een probleem wat met geld opgelost kan worden is immers geen ‘echt’ probleem en dus niet de moeite waard om je relatie er op stuk te laten lopen.


Ruzie over klusjes (in en om het huis)

“Ik werk me hier uit de naad en jij zit alleen maar op de bank met de afstandsbediening in je hand!” – vrijwel elke man of vrouw krijgt deze opmerking vroeg of laat naar het hoofd geslingerd door de partner. Wederom geheel onnodig. Ja, het leven van vandaag de dag is druk en we kunnen ons voorstellen dat je na een dag werken geen zin hebt om de wc-pot te poetsen, maar door een duidelijke taakverdeling op te stellen hoeven ruzies over klusjes niet langer tot relatieproblemen te leiden.

Zorg dat de taken zo eerlijk mogelijk verdeeld worden op een wijze die bij jullie past. Als de één veel meer uur in de week werkt (en daarmee dus het grootste gedeelte van het inkomen verzorgt) is het niet meer dan redelijk als de ander meer huishoudelijke taken oppakt. Hebben jullie beiden een intense hekel aan een bepaald klusje (de wc-pot poetsen bijvoorbeeld), wissel dan wekelijks af of bedenk andere oplossingen. Een schoonmaker inhuren kan bijvoorbeeld veel ergernissen voorkomen.


Vertrouwen en wantrouwen

Vertrouwen is een groot goed binnen een relatie. Het is heerlijk als je elkaar voor de volle 100% vertrouwen kunt. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd en 9 van de 10 keer heeft het alles met de wantrouwende partner zelf te maken. Niet met de partner die niet vertrouwd wordt.

Weinig vertrouwen of wantrouwen in je partner hebben kan voor grote relatieproblemen zorgen. Zeker als de ander helemaal niets misdaan heeft. Oorzaken zijn er genoeg te benoemen. Een partner is in het verleden bijvoorbeeld eens bedrogen en heeft daardoor moeite om de nieuwe partner te vertrouwen. Of iemand heeft zelf zo weinig zelfvertrouwen dat er overal gevaar en concurrentie op de loer ligt.

Ook bij dit relatieprobleem zijn communicatie en eerlijkheid weer sleutelwoorden. Begrip voor de ander is tevens essentieel. Veel problemen rondom vertrouwen ontstaan immers in een eerder stadium in het leven. Opgedane ervaringen kunnen jaren later nog steeds doorwerken. Ook in nieuwe relaties dus.

Om iemands vertrouwen te winnen is het belangrijk dat de partner die gewantrouwd wordt doet wat hij of zij zegt. Voeg altijd de daad bij het woord. Zo laat je aan de ander zien dat je te geloven bent op je woord. Geef ook openheid in zaken. Als je partner je bijvoorbeeld niet vertrouwt met een vriend of vriendin van de andere sekse, stel diegene dan voor aan je partner. Zit je te appen en denkt je partner dat je met je scharrel zit te appen, laat het gesprek dan zien aan je partner. Na verloop van tijd zal het wantrouwen op die manier afnemen en overgaan in een natuurlijke vorm van vertrouwen in de ander.

Als jij juist diegene bent die achter iedere boom een beer ziet, verplaats je dan eens in je partner. Beeld je eens in hoe het is om constant verwijten naar je hoofd te krijgen terwijl je 100% onschuldig bent. Werk ook aan jezelf. Er is namelijk een oorzaak waarom je de ander niet vertrouwt. Misschien heb je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen of ben je beschadigd in een eerdere relatie. In veel gevallen kan wat hulp van een professional (psycholoog, coach, etc.) dan geen kwaad en zorg je er op die manier voor dat het wantrouwen wat je hebt/had niet langer voor relatieproblemen zorgt.


Seks

Seks is voor een liefdeskoppel essentieel om een goede relatie te onderhouden. In het begin van de relatie konden jullie niet van elkaar afblijven, maar naarmate de tijd vorderde zijn jullie seksuele onderonsjes van 7 keer per week naar 1 keer in het jaar gegaan. Moe, druk, stress en de kinderen worden vaak genoemd als redenen voor een ingedut seksleven. Foute boel natuurlijk en een grote boosdoener die voor veel relatieproblemen kan zorgen.

Relatieproblemen door seks hoeven echter niet altijd alleen over de frequentie te gaan. Een partner kan de seks bijvoorbeeld ook saai vinden of hij of zij wilt de seksuele horizon verbreden en dingen uitproberen die de ander niet ziet zitten.

Ook hier geldt weer dat communicatie de boel kan oplossen. Door te praten over de problemen en ergernissen die je momenteel ondervindt, kun je gezamenlijk tot een oplossing komen. In veel gevallen zijn de problemen die iemand ondervindt namelijk niet onoverkomelijk.

Als het om de frequentie gaat (want altijd druk-druk) kun je bijvoorbeeld samen afspreken dat jullie letterlijk tijd inplannen in jullie agenda voor seks. Is jullie seksleven saai omdat jullie het altijd in bed doen? Trek er dan eens een weekendje samen op uit. In een andere omgeving ben je doorgaans vrijer en doorbreek je de vaste sleur die in jullie seksleven is geslopen. Wil je wel eens het een en ander uitproberen (zelfs dingen waar je niet zo gemakkelijk over durft te praten met je partner)? Stel dan beiden een zogenaamde “sexy list” op en wissel deze uit met elkaar. Zo kun je prima aan de ander duidelijk maken wat je leuk en spannend vindt en kan de ander voor zichzelf bepalen of hij of zij daarin wilt meegaan of niet. Soms moet je als partner wat water bij de wijn doen en blijkt het achteraf zelfs reuze spannend te zijn. In andere gevallen gaan sommige fantasieën je wellicht te ver en dan zal de ander simpelweg moeten accepteren dat de fantasie bij een fantasie blijft.

In het ergste geval komen jullie er samen niet uit. Ook bij dit relatieprobleem kan de hulp van een professional uitkomst bieden. Een relatietherapeut of seksuoloog kan wellicht inzichten verschaffen en een plan van aanpak opstellen, waarmee de relatieproblemen vanwege seks voorgoed tot het verleden behoren.


Jouw ervaring

Dit waren de 6 meest voorkomende relatieproblemen. Natuurlijk zijn er nog tal van andere relatieproblemen te benoemen, maar veelal zijn deze zeer specifiek en vragen daardoor om een specialistischer aanpak. Denk aan problemen vanwege gedrag, ziekte of een stoornis. Weet dat ook die relatieproblemen 9 van de 10 keer op te lossen zijn, al zal hier dan wel vaak professionele hulp bij om de hoek komen kijken.

Heb jij zelf nog een veelvoorkomend relatieprobleem wat we hier nog niet besproken hebben? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel. Als je aanvulling aansluit, zullen we hem zeker toevoegen aan dit artikel!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Burgemeester Drijbersingel 51, 8021 JB Zwolle | Privacy & Cookies