Ineens zit je midden in een romantische film. Ergens ver weg op een zonovergoten vakantiebestemming aan een strandbarretje kijk je plots de ware in zijn of haar ogen. Je schrikt haast van de voelbare connectie en al snel zit je midden in een gesprek. Vervolgens beleef je een fabelachtige tijd samen dat voor je gevoel niet te overtreffen is; én een mooie vakantie én ook nog eens verliefd worden. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Een zeer intense en rijke ervaring die voor veel mensen moeilijk los te laten is wanneer ze weer thuis zijn. Daarom hierbij een aantal onmisbare tips die jou helpen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
1. Thuis: Wat nu? Maak een plan
Deze vraag spookt ongetwijfeld bij iedereen die een vakantieliefde heeft moeten achterlaten door zijn of haar hoofd. Hoe mooi de voorafgaande dagen of weken ook waren, eenmaal thuis gaat al snel je roze bril af en val je van je wolkje weer terug op de harde aarde. Hoe cru het ook voelt en hoe graag je ook verlangt om terug te gaan in de tijd, het is wel de realiteit die je in de ogen aankijkt. Het leven kan je snel achter elkaar met uitersten confronteren en daar moet je mee dealen.
2. Zink niet weg in verlangen
Allereerst is het belangrijk om niet te diep te zinken in het verlangen. Probeer je dagelijks leven langzaam maar zeker weer op te pakken en blijf niet hangen in de romantische gedachten.
Kijken naar oplossingen helpt het best. Die oplossingen zijn voor iedereen verschillend afhangend van de afstand, levenssituatie, financiële middelen en mate van bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan. Een open, eerlijk en realistisch gesprek met je vakantieliefde is hierbij essentieel. Kijk wat mogelijk is en kijk naar wat jullie willen. Maak samen een plan.
3. Afkappen of doorgaan
Als het goed is hebben jullie na een aantal open gesprekken duidelijk wat jullie wensen zijn en weten jullie of jullie op een lijn zitten of niet. Als dat niet het geval is zal je moeten accepteren dat dit avontuur voor even was en je slechts met een mooie herinnering verder moet. Echter gebeurt dit niet heel vaak. In de meeste gevallen worden er pogingen gedaan om elkaar weer te zien. Als de liefde wederzijds sterk is, zal de motivatie om elkaar weer te zien ook sterk zijn en dat merk je dan snel genoeg.
4. Kijk niet te ver vooruit
Kijk niet te ver naar voren en probeer elkaar weer eens te zien in de nabije toekomst. Dit is namelijk meteen een goede test; je ziet elkaar dan namelijk in een compleet andere setting. De filmachtige vakantieomgeving is nu ingeruild voor dagelijks leven met alles wat daarbij komt kijken. Vind je elkaar nog steeds even leuk als toen? Is de connectie nog steeds even goed?
5. Denk realistisch maar in mogelijkheden
Wanneer je deze stappen hebt ondernomen wordt al snel meer duidelijk. Het samenzijn in een nieuwe omgeving kan voor nieuwe gedachten zorgen. Je zult nu ook realistischer denken dan wanneer je rechtstreeks uit een droom terecht komt, zoals na de vakantie het geval was. Is het liefdesgevoel toch overheersend en werkt het samen zijn ook goed onder nieuwe omstandigheden? Dan is het wellicht de moeite waard om in elkaar te investeren, zowel mentaal als financieel.
Afhankelijk van hoever jullie van elkaar vandaan wonen kunnen de reiskosten flink oplopen. Als het mogelijk is, is het belangrijk om er samen voor te sparen en misschien zelfs een gedeelde rekening te openen om daar alle extraatjes op de storten. Misschien is het zelfs mogelijk om voor bepaalde of onbepaalde tijd bij hem/haar te wonen of andersom.
Uiteraard is dit ook afhankelijk van studie en werk. Kijk wat binnen jullie mogelijkheden ligt, maar beperk je zelf ook weer niet door te snel te zeggen dat iets niet kan. Het is cliché, maar waar een wil is, is een weg! Als het voor jou de moeite waard is moet je er voor gaan. De wereld knielt immers voor liefde.
6. Stoppen: accepteer de ander!
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een van jullie de handdoek in de ring gooit en zegt niet verder te kunnen of willen. Dit kan verschillende redenen hebben. Belangrijk is om dit te accepteren, welke reden hij of zij ook geeft. Dit klinkt misschien raar, maar dat is het zeker niet.
Een lange afstandsrelatie vergt ontzettend veel van je op allerlei vlakken. Als een van jullie dat op een of andere reden niet ziet zitten, moeten jullie niet verder gaan. Wanneer er namelijk met twijfel wordt geïnvesteerd in jullie toekomst zal het des te harder en moeilijker worden om ergens midden in het proces te stoppen. Dus hoe hard het ook is, accepteer zijn of haar keuze.
7. Omgaan met liefdesgemis
Je zult ongetwijfeld vaak terugdenken aan de mooie momenten samen, foto’s bekijken en muziek luisteren die jullie toen luisterden. Het kan je erg neerslachtig en depressief laten voelen. Alsof hij of zij degene was voor wie je leefde, en nu ineens verdwenen is. Omdat liefde een van de sterkste, zo niet het sterkste gevoel op aarde is, zal het tijd kosten om over je ldvd (liefdesverdriet) heen te komen. Veel artikelen over dit onderwerp raden aan om zo snel mogelijk weer de deur uit te gaan, te gaan stappen en afleiding te zoeken in de kroeg of dergelijke activiteiten. Dit helpt zelden. Wellicht zal het gemist voor korte tijd doven en vervolgens later dubbel zo hard terug te komen. Liefde en gemist laat zich niet zomaar omver blazen door activiteitjes als uitgaan.
Stap 1 bij omgaan met liefdesgemis is acceptatie van de situatie. In het begin kan dat erg moeilijk zijn. Zo kun of wil je zijn/haar keuze moeilijk begrijpen. Toch zal je dit de tijd moeten geven en proberen het te laten gaan. Ook al voelt het aan het begin zo heftig dat je denk dat het nooit weg zal gaan, het gaat wel weg! Het leven helpt je vanzelf weer op de been. Je hoeft dit niet te forceren. Het enige wat je kunt doen is accepteren en proberen door te gaan met je dagelijks leven zoals je die altijd leeft. Ook praten met goede vrienden en vriendinnen kan verlichtend werken. Misschien is het zelfs mogelijk om met iemand te praten die hetzelfde meemaakt of heeft meegemaakt. Ervaringen delen geeft inzichten. Als het je echt maanden lang ‘vloert’ en je vrijwel niets meer kunt uitvoeren op een dag, is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Echter is dit in de meeste gevallen niet nodig.