Veel mensen kennen het krachtige, stuurloze maar euforische verliefdheidsgevoel. Het overkomt je uit het niets en je hebt er maar mee te dealen. Verliefdheid wordt ervaren als prachtig mits je beoogde partner jou ook leuk vindt natuurlijk. Daarentegen kan het je ook verschrikkelijk down laten voelen. Een heftig gevoel van uitersten. Het is wetenschappelijk bewezen dat je er zelfs verslaafd aan kunt raken. Net als bij andere verslavingen kan dit een nadelige stempel op je leven drukken.
Kenmerken van een liefdesverslaving
Belangrijkste kenmerk van een verslaving is dat je niet meer zonder kunt en je gestuurd wordt door je verslaving. Net als met bijvoorbeeld verdovende middelen en gokken kan ook liefde behoorlijk verslavend werken voor sommige personen. Wanneer liefdesverslaafden één keer het euforische gevoel hebben gevoeld, willen ze niet meer zonder en gaan ze er intensief naar opzoek, ten koste van alles.
Liefde gaat ten koste van alles
Valkuil hierin is dat liefde niet zomaar even te vinden is en liefdesverslaafden dus regelmatig tegen een teleurstelling aanlopen. Daarnaast, als ze wel een liefde hebben gevonden, storten ze zich zo intensief op hun relatie, dat ook dit ten koste gaat van andere belangrijke zaken in het leven zoals vrienden en familie. Dat alles bij elkaar kan voor emotionele instabiliteit zorgen. Gelukkig is maar een zeer kleine groep verslaafd aan liefde. Maar hoe komt het nou dat sommige mensen verslaafd zijn aan de liefde?
Veelvoorkomende oorzaken liefdesverslaving
Anders dan seksverslaafden zijn liefdesverslaafden daadwerkelijk op zoek naar totale sociaal-emotionele erkenning, veiligheid en aandacht. Vaak heeft het een reden waarom verslaafden er zo erg naar smachten dat ze niet meer zonder kunnen. Een van de redenen is dat veel liefdesverslaafden in hun kindertijd iemand hebben moeten verlaten. In veel gevallen een ouder of ander naast familielid/vriend(in). In de liefde gaan ze bewust of onbewust op zoek naar de factoren die al eerder genoemd werden: erkenning, veiligheid en aandacht.
Eenzaamheid
Daarnaast hebben personen die in hun kindertijd vaak eenzaam zijn geweest ook een grotere kans om verslaafd te raken aan liefde. Bijvoorbeeld als hun ouder(s) te weinig aandacht aan hun hebben besteed. Ook hier geldt het gemis van de eerder genoemde factoren die op latere leeftijd in de liefde wordt gezocht om het gemis te compenseren. Ze willen zich simpelweg niet meer alleen voelen.
Vluchtgedrag
Tot slot kan liefdesverslaving ook, net als vele andere verslavingen, vluchtgedrag zijn. Als je je leven even niet op orde hebt is het makkelijk om afleiding te zoeken in een drug, gokhal of de liefde. Het zorgt voor een hyperfocus waardoor je je andere problemen vergeet, je bent immers uitsluitend bezig met het vinden van liefde of met je partner als je die al hebt. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk heftig zijn.
Gevolgen van liefdesverslaving
Iedereen heeft weleens een gebroken hart gehad door een ex-partner die het onverwacht uitmaakte of vreemd ging. Op zo’n moment overheerst een gevoel van intens verdriet, alsof de grond onder je vandaan valt en je niets meer leuk vindt. Bij de meeste mensen gaat dit gevoel gelukkig in de loop van de tijd weer weg. Natuurlijk hangt dit van de persoon en de lengte/serieusheid van de relatie af. Maar in de meeste gevallen duurt het verwerken van een stukgelopen liefdesrelatie toch zeker een aantal maanden. Daarna is een niet-liefdesverslaafde vaak weer helemaal ‘hersteld’ en klaar om fris door te gaan met zijn of haar leven.
Mentale gesteldheid
Bij mensen die daadwerkelijk verslaafd zijn aan de liefde blijft dit nare gevoel net zo lang tot ze een nieuwe liefde hebben gevonden; ze zijn verdrietig, neerslachtig, zwaarmoedig, melancholisch, eten weinig, vallen kilo’s af en hebben moeite met bezigheden in het dagelijks leven, zoals werk en/of studie. Deze groep focust zich alleen op het vinden van een nieuwe liefde die hen weer fijn laat voelen. Ze besteden veel tijd aan hun uiterlijk; haar, make-up kleding etc en zijn regelmatig op datingsites/apps en in cafés te vinden. Allemaal om hun doel te verwezenlijken. Net als andere verslavingen neemt het dus de leiding over je leven wat nadelige gevolgen heeft voor je zowel je eigen mentale gesteldheid als je omgeving (vrienden, werk/studie).
Hoe kom je af van een liefdesverslaving?
Net als andere verslavingen dient ook een liefdesverslaving zorgvuldig behandeld te worden. Het eerste onderdeel van het proces is om het bespreekbaar te maken en in te zien wat er allemaal in je leven gebeurt; de zogeheten helicopterview. Dit kan met hulp van een praatgroep met andere liefdesverslaafden en een therapeut, of door individuele therapie. Schaam je niet om met liefdesverslaving klachten naar de huisarts te gaan.
Iedere verslaving wordt namelijk zeer serieus genomen en ze willen je graag helpen om je zo snel mogelijk weer op het juiste pad te krijgen. Soms kunnen enkele gesprekken je al een heel eind verder helpen. Anderen hebben langer de tijd nodig.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Zijn datingsites en datingapps verslavend?
- Hoe kun je ldvd (liefdesverdriet) verwerken
- Wat is verliefdheid?
- Wat kun je doen als je te snel verliefd wordt?
- Hoe lang duurt liefdesverdriet gemiddeld?
- Hoe help je iemand met liefdesverdriet?
- 5 manieren hoe mannen omgaan met liefdesverdriet
- Liefde loslaten: hoe laat je los en ga je verder?