Eerst kon je niet begrijpen waarom sommige van je vrienden gingen samenwonen. Het leven is toch veel leuker zonder een gedeelde afwas en agenda? Maar nu jouw eigen relatie serieuze vormen aan begint te nemen, betrap je jezelf erop dat je fantaseert over een volgende stap. Maar wat houdt samenwonen precies in? Wanneer is het juiste moment? In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van samenwonen en kom je erachter of jullie er klaar voor zijn.
Uiteraard zijn er geen richtlijnen over wanneer je moet gaat samenwonen. Het hoort dan ook geen verplichting te zijn. Statistieken laten zien dat de gemiddelde leeftijd in Nederland 23 jaar is, maar daar kun je niet veel uit aflezen. Het heeft namelijk alles te maken met jullie relatie, verwachtingen, levensfase en wensen.
Uiteindelijk zijn jullie zelf degene die bepalen of jullie er klaar voor zijn om de volgende stap te nemen. Onderstaand behandelen we enkele factoren die wellicht kunnen helpen om je beslissing makkelijker te maken.
Hoe lang hebben jullie met elkaar?
De lengte van jullie relatie is een goede factor om mee te nemen als je overweegt samen te gaan wonen. Ken je elkaar nog niet zo lang? Dan is het logisch dat samenwonen meer risico met zich mee brengt en de kans groter wordt dat jullie achteraf spijt krijgen van jullie beslissing.
Voor de meeste stellen raden we aan om minstens een jaar samen te zijn voordat je gaat samenwonen. Als je een jaar samen bent, heeft de heftige verliefdheid van het begin als het goed is plaatsgemaakt voor stabielere liefdesgevoelens. Het is namelijk niet verstandig om zo’n grote beslissing in het heetst van het moment te maken; dan heb je nog helemaal geen zicht op iemands minder leuke trekjes. Hoe langer je samen bent, hoe meer je weet wat je aan elkaar hebt. Na een jaar heb je alle seizoenen, feestdagen en verjaardagen samen meegemaakt.
In welke levensfase bevinden jullie je?
Elke fase in je leven heeft zo zijn eigen charmes en samenwonen past lang niet altijd even goed in dat plaatje. Studenten halen bijvoorbeeld veel plezier uit een gezellig studentenhuis met bijbehorende borrels. Anderen willen door middel van een verre reis meer over zichzelf en de wereld te weten komen. Als je samenwoont, zijn zulke zaken minder goed mogelijk omdat je rekening moet houden met elkaar en samen de huur moet opbrengen.
Als jij bijvoorbeeld nog studeert en 3 keer in de week gaat stappen, terwijl je partner er ‘s ochtends vroeg uit moet om te gaan werken, kan dit tot frictie in jullie relatie leiden als jullie samenwonen. In een dergelijk geval is het verstandiger om nog even te wachten voordat je bij elkaar intrekt. Wacht dus het liefst tot jullie beiden in rustiger vaarwater zitten voordat je besluit samen te gaan wonen. Mochten jullie levensfase qua samenwonen niet goed op elkaar aansluiten, dan kun je er natuurlijk wel voor kiezen om alvast te beginnen met het plannen van jullie samenwonen.
Kun je voor jezelf en je partner zorgen?
Traditioneel gezien vraagt de man de vrouw ten huwelijk, waarna zij het ouderlijk huis verlaat en bij hem intrekt. Tegenwoordig is dit echter een minder geschikt idee: je moet eerst voor jezelf kunnen zorgen, voordat je voor iemand anders kunt zorgen. Als je eerst een poosje op jezelf woont, weet je beter wat er komt kijken bij het runnen van een huishouden. Daardoor weet je ook beter wat je kunt én wil verwachten van het samenwonen. Daarnaast is ook geen overbodige luxe als beide partners weten hoe je moet wassen, strijken, koken en stofzuigen…
Hebben jullie intrinsieke motivatie om samen te gaan wonen?
Samenwonen moet je pas doen als jullie dat allebei graag willen. Ga bijvoorbeeld niet samenwonen omdat het financieel nou eenmaal beter uitkomt, of omdat het een compromis is: ‘Niet trouwen? Dan op z’n minst samenwonen!’ Laat je ook niet opjagen door goedbedoelde adviezen van familie en schiet niet in de stress als al je vrienden al gesetteld zijn. Het is namelijk makkelijk om een stap vooruit te doen met het samenwonen, maar een stap terugdoen is een stuk lastiger. Uiteindelijk moeten jullie zelf overwegen of jullie toe zijn aan een nieuwe stap in jullie leven. Neem dus gerust de tijd om over deze beslissing na te denken.
Een veelgemaakte denkfout is dat mensen hun relatie kunnen redden door te gaan samenwonen. Dat werkt vaak averechts: het samenwonen zal jullie relatieproblemen alleen maar op scherp zetten.
Zijn jullie afhankelijk van elkaar?
Voordat je samen gaat wonen, moet je comfortabel en tevreden zijn met je eigen leven. Je bent gelukkig met je eigen vrienden en hobby’s en ziet je partner als iemand die het geheel compleet maakt. Tijdens het samenwonen is het namelijk belangrijk dat je je eigen dingen blijven doen. Als je tijdens het samenwonen teveel aan hem/haar gaat hangen dan kan dit de relatie behoorlijk onder druk zetten. Als deze afhankelijkheid niet in balans is, kan dit tevens zorgen voor jaloezie in jullie relatie.
Hoe gaan jullie om met problemen?
Als jullie beiden een eigen woning, kamer of appartement hebben, is het heel makkelijk om een afspraak af te zeggen of om thuis te slapen als het even tegenzit. Tijdens het samenwonen ontkom je echter niet aan elkaar, dus als je problemen niet uitpraat worden deze vaak alleen nog maar groter. Ga daarom alleen samenwonen als jullie hebben geleerd om zo goed en helder mogelijk te communiceren over problemen waar jullie in de relatie tegenaan lopen.
Ga eens ‘proefsamenwonen’ of op vakantie
Voordat je gaat samenwonen kan het een goede test zijn om samen op vakantie te gaan of een paar weken samen te wonen in het huis van iemand die zelf op vakantie gaat. Een lange reis is ook een goede test om te kijken of jullie klaar zijn voor het grote ‘samenwoon avontuur’. Natuurlijk is op vakantie alles ‘beter’, maar feit blijft wel dat jullie daar 24 uur per dag op elkaars lip zitten. Of jullie nou verblijven in een tent, camper of hotelkamer – het is hopelijk kleiner dan jullie aanstaande appartement. Als jullie daar geen moeite mee hebben, is dat een goed teken.
Zijn jullie volgens de boekjes klaar voor samenwonen, maar moet het door praktische redenen nog even worden uitgesteld? Of willen jullie zelf liever wachten? Sommige stellen kiezen (noodgedwongen) voor een LATrelatie, “Living Apart Together”.
Tips voordat je gaat samenwonen
Je wil je relatie natuurlijk niet op het spel zetten door te snel te gaan samenwonen. Gelukkig zijn er wel een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat jullie weloverwogen gaan verhuizen:
- Bespreek de verwachtingen: het is heel belangrijk om van te voren af te spreken wat jullie verwachten van een gedeeld huishouden. Hoe gaan jullie om met gezamenlijke kosten? Hoe worden de huishoudelijke taken verdeeld? Hoeveel tijd willen jullie samen spenderen? Wees eerlijk, want het zou vervelend zijn als je je tijdens het samenwonen alsnog begint te ergeren.
- Ga proef samenwonen: als een van beiden al op zichzelf woont, kun je overwegen om een een paar weken tot een maand bij elkaar in te trekken. Op die manier kun je al een beetje aan het idee wennen en je er een betere voorstelling van maken. Als jullie geen geschikt huis hebben, kun je ook heel veel nachten bij elkaar logeren. Dat geeft ook al een beter beeld.
- Neem de tijd: ga uitgebreid op zoek naar jullie toekomstige liefdesnestje (tenzij jullie de oude huur al hebben opgezegd!). Maak daarna samen tijd vrij om de inrichting te bepalen, naar de woningmarkt te gaan en om gezellig samen te klussen. Het wordt jullie huis, dus het is belangrijk dat jullie er allebei evenveel tijd in stoppen.
Vind je het nog spannend?
Het is logisch als jullie nerveus zijn over jullie eerste bezichtiging, of tijdens het meubels shoppen. Het is zelfs een goed teken, want jullie realiseren je beiden dat samenwonen een grote stap is en niet iets ‘wat je zomaar doet’. Dat jullie er allebei achter staan betekent alleen maar dat jullie de relatie serieus nemen en er klaar voor zijn om in elkaar en in de woning te investeren.