Vlinders in je buik, niet kunnen eten en klamme handen wanneer je hem of haar ziet. Dat alles overheersende heerlijke gevoel. Je voelt je geweldig en het lijkt alsof je de hele wereld aan kan. Het is verslavend. Volgens de romantici onder ons is het het beste wat je kan overkomen; verliefdheid! Het brengt niet alleen je hoofd op hol maar ook je lijf krijgt te maken met veranderingen. Maar wat is verliefdheid nu eigenlijk?
Is verliefdheid wetenschap, gevoel of toeval?
Het fenomeen verliefdheid. Er zijn ontelbare onderzoeken naar gedaan, maar tot op de dag van vandaag zijn wetenschappers het er nog steeds niet over eens waarom mensen verliefd worden op elkaar. Volgens de één is verliefd zijn een emotie en volgens de ander speelt bijvoorbeeld geur een belangrijke rol bij het verliefd worden.
Of je de liefde nu wetenschappelijk kan sturen aan de hand van een aantal kenmerken of dat het puur berust op toeval en een gevoel; feit is dat er altijd hormonen vrij komen wanneer je verliefd bent.
Hormonen
Dat er bij verliefd worden bepaalde hormonen komen kijken zijn alle wetenschappers het over eens. Maar wat doen deze hormonen nu precies?
Signalen van liefde worden veroorzaakt door bepaalde stoffen in je lichaam die vrijkomen wanneer je verliefd bent. Er worden dan verschillende soorten hormonen en neurotransmitters aangemaakt door je hersenen. Adrenaline, dopamine en endorfine zijn hier voorbeelden van. Zij veroorzaken een aantal specifieke symptomen.
Van adrenaline word je druk en een beetje hyper, gaat je hartslag omhoog en krijg je klamme handen. Verliefd zijn maakt je super vrolijk, dit wordt veroorzaakt door dopamine. Dit wordt ook wel het geluk stofje genoemd. Ook endorfine werkt mee aan je geluk, maar veroorzaakt ook het verdoofde gevoel, alsof je in de zevende hemel bent. Veel van deze stoffen komen ook voor in drugs, denk maar aan bijvoorbeeld XTC. Het verdooft mensen en ze zijn in één keer heel gelukkig door een pilletje. Net als drugs, kan verliefdheid dus ook verslavend werken.
De meeste mensen blijven echter niet veel langer dan 1 jaar verliefd en na een kleine 3 jaar houdt je lichaam helemaal op deze hormonen te produceren. Verliefd zijn gaat dan over in houden van. Wanneer dit gebeurt, maakt je lichaam weer hele andere stoffen aan.
Hersenen
Als we verliefd zijn, vertonen onze hersenen meer activiteit in de gebieden die samenhangen met beloning, geluk en euforie. Andere gebieden die samenhangen met minder leuke gevoelens als verdriet en angst worden veel minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld. Dit draagt bij aan je algehele gevoel van gelukzaligheid. Verliefdheid lijkt er voor te zorgen dat je alle nare dingen vergeet. De rol van neurotransmitters is hierbij erg belangrijk. Deze zorgen voor de communicatie tussen de hersencellen.
Eigenlijk zijn er bij verliefdheid veel verschillende hormonen en hersengebieden in het spel, die op verschillende manieren op elkaar inwerken. De exacte samenstelling van de ‘verliefdheidscocktail’ kent niemand. En is misschien zelfs wel voor elke persoon weer anders.
Lichaam
Al die razende verliefdheidshormonen doet wat met een mens en ons lichaam. Wanneer je verliefd bent kun je je zo onrustig voelen dat je de slaap niet kunt vatten. Je eetlust kan verminderen door de zogenaamde vlinders in je buik. Doordat verliefdheid je zo kan opslokken vermindert ook nog eens je concentratievermogen om je te kunnen richten op andere zaken.
Door de aanwezigheid van onder andere dopamine in je lichaam kunnen er in de aanwezigheid van je geliefde andere lichamelijke tekenen van verliefdheid ontstaan. Je lichaamstemperatuur stijgt en je hart gaat sneller kloppen. Zweten, blozen en ja zelfs letterlijk knikkende knieën; het hoort allemaal bij de lichamelijke symptomen van verliefd zijn.
Man en vrouw zijn gelijk
Hoe verschillend we ook zijn als man en vrouw. Wanneer we verliefd zijn vertonen we bijna identiek gedrag. Heel opmerkelijk is het dat, wanneer er sprake is van verliefdheid, zowel mannen als vrouwen in de klassieke rolverdeling schieten.
Mannen vertonen typisch mannen gedrag wanneer zij verliefd zijn, zoals het vertonen van haantjes gedrag en het onder handen nemen van typische mannenklussen. Dus dames maak hier in deze fase vooral gebruik van, bijvoorbeeld als je huis nog wat onderhoud kan gebruiken!
Vrouwen doen het zelfde en zijn geneigd het huis schoon te gaan maken en lekker te koken. De liefde van de man gaat immers door de maag.
Niet alleen maar leuk
Verliefd zijn is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Natuurlijk geeft verliefdheid een geweldig gevoel maar je kunt er ook ongemakken van ervaren. Sommige voelen zich er zelfs ‘ziek’ door. Verliefd zijn kan namelijk een aantal zelfde kenmerken hebben die vergelijkbaar zijn met verslaving. Ook kan het als onprettig worden ervaren dat je niet meer goed kunt functioneren door de verliefdheid.
Wanneer je verliefdheid niet wordt beantwoord kan deze overslaan in een hevig liefdesverdriet. Ook op de langere termijn kan de verliefdheid nadelig zijn. Verliefd zijn kan er ook voor zorgen dat je in je hoofd een mooier beeld creëert van de persoon waar je verliefd op bent. Je hemelt de persoon voor jezelf zo veel op, dat er een beeld ontstaat wat niet helemaal op realiteit berust.
Verliefd zijn
We kunnen verliefdheid natuurlijk benaderen met wetenschap, kennis over hormonen of lijstjes met symptomen van verliefdheid. Verliefd is verliefd. Het is een gevoel en wanneer het je overkomt weet je dat het zo ver is.
Verliefd zijn is gewoonweg iets moois en er mag best een zweem mysterie omheen blijven hangen. Liefde is een ongrijpbaar iets en het zou een stuk minder mooi zijn als we precies zouden weten hoe het werkt. Dan wordt het maakbaar en dat is iets wat niet bij de liefde en verliefd zijn past. Geniet van het verliefd zijn en de liefde. Het maakt jou en de wereld om je heen een stukje mooier.