Gastblog door Stephan Mulders van Lexxit (www.lexx-it.nl)
Iemand die mij dierbaar is heeft te maken gehad met datingfraude. Enkele tonnen aan euro’s zijn weggegeven. De Fiscus legt ook nog een naheffing op van 100 %. De persoon dreigt alles kwijt te raken, maar durft met niemand te spreken over hetgeen gebeurd is.
Datingfraude is een serieus probleem voor de slachtoffers en hun omgeving. De persoon hiervoor is niet de enige. In mijn praktijk komen veel mensen die grote bedragen hebben weggegeven voor de liefde. Allemaal schamen zij zich.
De gevolgen van datingfraude zijn groot. Niet alleen het geld is weg. Ook de fiscus zet haar vraagtekens wanneer iemand grote bedragen weggeeft aan een onbekende, zeker wanneer het geld uit een (stamrecht)vennootschap afkomstig was.
De schaamte van slachtoffers is begrijpelijk. Pech in de liefde is sowieso een gevoelig onderwerp en helemaal wanneer men ook nog opgelicht is. De omgeving reageert dan meer verwijtend dan ondersteunend. Dat laatste is onterecht. Zoals bij veel vormen van oplichting is het achteraf bijna onvoorstelbaar dat het slachtoffer erin getrapt is. Men vergeet echter dat de daders gebruik maken van slimme psychologische trucs om hun slachtoffers te verleiden.
Vanuit de politie hoeven slachtoffers helaas weinig te verwachten. Naar mijn ervaring worden aangiftes vrijwel niet opgenomen of geseponeerd. Datingfraude, zeker in haar online versie, omvat vaak ingewikkelde dossiers, de politie heeft andere prioriteiten.
Het slachtoffer zal dus zelf moeten optreden. Gelukkig bestaan er wel juridische mogelijkheden om, in ieder geval een gedeelte, van het geld terug te vorderen.
(Online) datingfraude: een vorm van oplichting / bedrog.
Datingfraude kent vele varianten. Allemaal gemeen hebben zij dat de oplichter een trucje gebruikt om het slachtoffer te bewegen geld te investeren/lenen/schenken. Er bestaan verschillende juridische middelen.
Wanneer de dader niet de waarheid spreekt of een valse identiteit gebruikt is vaak sprake van oplichting (326 Sr.). Oplichting is onrechtmatig en het slachtoffer kan de geleden schade op de dader verhalen.
De investering/lening/schenking kan teruggedraaid worden wanneer sprake is van bedrog. Dat is het geval wanneer de dader bewust een onjuiste voorspiegeling van zaken geeft.
Als laatste bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om de lening / investering terug te vragen. In dat geval vraagt men nakoming van de “overeenkomst”.
Afhankelijk van de specifieke omstandigheden kunnen meerdere van deze middelen ingezet worden.
Opsporen van de daders van (online) datingfraude.
De daders gebruiken vaak een valse naam of adres. Dat maakt opsporing lastiger, maar niet onmogelijk.
In de meeste gevallen is het mogelijk de dader op te sporen aan de hand van de gegevens die beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld aan de hand van foto’s of hetgeen geschreven is.
De datingwebsite beschikt over een ip-adres waarmee de dader heeft ingelogd. Met dat IP-adres kan worden aangetoond bij welke internetprovider de dader klant is. De internetprovider kan vervolgens aanwijzen wie heeft ingelogd. In een kort geding kan het slachtoffer vorderen dat de IP-adressen van de dader worden afgestaan. Zie bijvoorbeeld: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2016:5230 en http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2016:5505
Als het geld is overgeboekt dan kan de bank aanwijzen zie de dader is. De meeste banken doen dit niet zonder kort geding.
Het opsporen van buitenlandse daders is lastiger, vooral als de daders in Afrika of Azië zitten.
Lexxit helpt slachtoffers van datingfraude in rechte.
Lexxit is onderdeel van Mulders Advocaten en gespecialiseerd in internet handhaving. Wie dat wil kan vrijblijvend een vraag stellen via onze website. Wij kijken er dan even naar en kunnen vaak meteen inschatten welke mogelijkheden er zijn. Daarvoor brengen wij geen kosten in rekening.
Overigens vergoedt de rechtsbijstandsverzekering vaak de kosten voor een advocaat, het is dus de moeite waard even na te kijken of men verzekerd is.